Udland

Bali hæver vulkan-alarmberedskab til det højeste niveau

Myndigheder på ferieøen beder alle i en radius af 10 kilometer fra vulkanen Agung om at forlade stedet straks.

Indonesiske myndigheder har mandag morgen lokal tid hævet alarmberedskabet på ferieøen Bali til det højeste niveau.

Det sker i kølvandet på, at vulkanen Agung på øen lørdag aften gik i udbrud for anden gang på en uge.

Mandag morgen oplyser myndighederne også, at alle folk inden for en radius af 10 kilometer fra vulkanen skal forlade stedet med det samme.

100.000 skal evakueres

En embedsmand fortæller til nyhedsbureauet AFP, at der er frygt for, at et "betydeligt udbrud" kan være nærtforestående.

- Alarmberedskabet er hævet til det højeste niveau. Vi kan mærke konstante rystelser nu, siger vulkanekspert Gede Suantika, der arbejder for den indonesiske regering.

Indonesiens katastrofemyndigheder oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at mindre eksplosioner indimellem kan høres 12 kilometer fra toppen af vulkanen. Samtidig stiger der grå askeskyer op.

Myndighederne har udvidet farezonen, og den internationale lufthavn i byen Denpasar vil være lukket i mindst 24 timer på grund af frygten for et nyt vulkanudbrud.

- Flammerne er synlige om natten, hvilket indikerer, at et større udbrud kan ske når som helst, oplyser myndighederne i en erklæring.

Myndighederne på Bali oplyser ifølge nyhedsbureauet AP, at 100.000 mennesker nu skal evakueres fra området omkring vulkanen Agung, da farezonen i området er blevet udvidet.

Det får danske rejseselskaber til at undersøge mulighederne for at kunne evakuere gæster på øen om nødvendigt.

- Jeg ved, at der ligger en plan i skuffen hos vores samarbejdspartner, der står for transport derovre, siger administrerende direktør Peder Hornshøj fra Bravo Tours.

Lufthavn lukket

Lørdagens udbrud resulterede i en større askesky end et tidligere udbrud, der fandt sted tirsdag i sidste uge.

Ifølge Indonesiens katastrofemyndigheder er omkring 25.000 mennesker allerede blevet evakueret fra området omkring vulkanen og flyttet til andre steder på øen.

Mandag morgen lokal tid oplyser de indonesiske katastrofemyndigheder yderligere, at den internationale lufthavn i byen Denpasar på Bali er blevet lukket som følge af vulkanen.

Lukningen vil vare i mindst 24 timer, oplyser myndighederne ifølge nyhedsbureauet AP.

Uændret rejsevejledning

Meldingen fra Udenrigsministeriets Borgerservice lyder natten til mandag dansk tid, at ministeriets rejsevejledning for Indonesien, der senest blev ændret den 8. november, fortsat er gældende.

Her står blandt andet, at rejsende bør følge de lokale myndigheders råd og forblive udenfor sikkerhedszonen.

Den danske rejsearrangør Tui har i øjeblikket kun tre danske gæster på ferieøen Bali, og det vurderes, at de ikke er berørt af situationen.

100.000 mennesker i området omkring vulkanen Agung skal evakueres, lyder det.

- Vi har været i kontakt med vores gæster, og vi følger situationen nøje. Deres hjemrejse er dog ikke før i næste uge, så vi forventer ikke, at de bliver mærket af det, siger kommunikationsmedarbejder Paulina Pajunen natten til mandag dansk tid.

- Hvis situationen udvikler sig, og der sker ændringer i deres flytider, så tager vi selvfølgelig kontakt til dem igen og hjælper dem.

Hyppige udbrud

Bali, der er kendt for sine strande og templer, er placeret i den såkaldte "ildring", der er et seismisk område, hvor vulkaner og jordskælv forekommer særligt hyppigt.

Agung, der er det højeste punkt på øen, befinder sig på Balis østlige side og har en højde på lidt over 3000 meter.

Sidste gang vulkanen gik i udbrud, var i 1963. Dengang kostede udbruddet flere end 1000 mennesker livet.