Udland

Asken stod 1500 meter op i luften, da vulkanen gik i udbrud for anden gang

Flere end 25.000 mennesker er fortsat evakueret, efter vulkanen Agung første gang gik i udbrud tidligere på ugen.

Asken stod 1500 meter op i luften, da vulkanen Agung på den indonesiske ø Bali lørdag gik i udbrud for anden gang inden for en uge.

Nærliggende landsbyer er dækket af et tyndt lag aske, og flere flyafgange til og fra den populære turistby har været berørt af udbrudene.

- Første udbrud af Agung fandt sted tirsdag klokken 17 (red. lokal tid) med en askehøjde på 700 meter, lyder det i en officiel erklæring fra det indonesiske katastrofeberedskab.

Flere end 25.000 mennesker er ifølge det indonesiske katastrofeberedskab blevet evakueret, og der er ingen meldinger om tilskadekomne. Ifølge myndighederne er det ikke farligt at færdes på Bali, så længe man holder sig mindst 7,5 kilometer væk fra vulkanen.

Flytrafik fortsætter trods vulkanudbrud

Askeskyerne bevægede sig i sydvestlig retning og dermed væk fra øens internationale lufthavn.

Dog blev flere flyafgange fra byer i Australien, Holland og Malaysia alligevel aflyst eller ændret lørdag aften og tidligt søndag morgen.

Mens flere selskaber genoptager de sædvanlige flyveplaner søndag, afventer andre stadig situationen på den populære turistø.

Piloter fra Jetstar oplyser, at vilkårene er blevet markant forbedret siden lørdagens udbrud.

- De fleste planlagte flyvninger til og fra Bali vil blive gennemført, lyder det i en meddelelse fra Jetstar søndag morgen lokal tid.

Selskabet advarer dog sine kunder om, at vulkanen og askeskyen er meget uforudsigelige. Derfor kan flyvninger blive aflyst eller ændret med kort varsel.

Både Qantas, Jetstar og Virgin oplyser, at de fortsætter flyvningerne.

Første udbrud i over 50 år

Agung ligger i den østlige del af Bali og er godt 3000 meter meter høj. 

I september hævede myndighederne alarmberedskabet, og 145.000 mennesker blev ifølge New York Times evakueret, da Agung begyndte at røre på sig.

Da der kom mere røg op ad vulkanen end sædvanligt, advarede katastrofeberedskabet om, at der var stor risiko for, at vulkanen ville gå i sit første større udbrud i mere end 50 år.

Sidste gang var i 1963, hvor flere end 1000 mennesker mistede livet, da Agung spyede aske og lava ud.

Der er dog ikke grund til at bekymre sig i samme grad denne gang, lyder det i erklæringen fra myndighederne. 

- Balis tilstand er fortsat sikkert. Ngurah Rai International Airport er også stadig sikker og normal, og det er heller ikke farligt at færdes som turist. 

Ifølge Reuters er der flere end 130 aktive vulkaner i Indonesien. Mange af dem viser jævnligt høje aktivitetsniveauer, men der kan gå måneder, før de går i udbrud.