Udland

Den svenske 'Gud' er blevet mere kønsneutral

For at undgå en kønsladet og forudindtaget holdning valgte Sverige at indføre det ligestillende pronomen 'hen' i 2015. Og nu er turen kommet til Gud.

Tidligere har det kønsneutrale ord 'hen' holdt sit indtog i de svenske børnehaver, børnebøger og i det talte sprog. Og nu er turen kommet til at gøre Gud mere kønsneutral, hvis du spørger vores svenske broderfolk.

Svenskerne vedtog torsdag forslaget om at præsten ikke længere nødvendigvis skal omtale treenigheden som Faderen, Sønnen og helligånden, men blot Gud, den hellige treenighed, ved et kirkemøde i Uppsala, som er den svenske kirkes øverste organ, skriver Politiken.

Har mødt kritik fra kirkens egne

Mange kirkesangere og præster har været negative over for forslaget, og kritikere frygter, at vedtagelsen vil ødelægge samarbejdet med resten af den kristne verden.

- Man rører ved det inderste i den kristne tro og spørgsmålet om, hvem Gud er. Der har politiske målsætninger ikke noget at gøre. Man tager dagens moralske norm og lægger nedover troen, og det kan blive skadeligt for kirken, siger Mikael Löwegren, der er præst i Sverige.

Kønspolitisk korrekthed har taget overhånd

Biskoppen i Aarhus Stift, Henrik Wigh Poulsen, tvivler på, at det nogensinde vil komme på tale at gøre Gud kønsneutral i den danske folkekirke.

- Jeg tror, vi er noget mere gammeldags på mange måder, siger biskoppen til TV 2.

Han mener, det er en kønspolitisk korrekthed, der har taget overhånd i Sverige.

- Gud bliver kaldt for far, for at vi skal forstå, at han ikke er en fjern og abstrakt størrelse. Han er ikke en, man kan lave et juridisk kønsskifte på, konstaterer Henrik Wigh Poulsen.

Rettet 24.11.: I en tidligere udgave af den artikel citerede vi Politiken for, at beslutningen i Sverige inkluderede, at Gud ikke skulle kaldes han, men i stedet det kønsneutrale hen. Det er imidlertid ikke korrekt, og derfor er artiklen nu rettet.