I dag afgør Sverige, om Gud skal være kønsneutral
Sverige skal afgøre, om Gud fremover bør være kønsneutral. Dansk biskop mener, at det er en kønspolitisk korrekthed, der har taget overhånd.
”I Faderens, Sønnens og Helligåndens navn”.
Det er en velkendt sætning, man ofte hører, når man går til gudstjeneste. Men nævnte sætning kan fremadrettet få en helt anden ordlyd:
”I Gud, den treeniges, navn”.
I Sverige skal den svenske kirke torsdag tage stilling til en ny gudstjenesteordning, som skal gøre Gud kønsneutral, skriver Kristeligt Dagblad.
Mange kritikere frygter, at vedtagelsen vil ødelægge samarbejdet med resten af den kristne verden.
- Man rører ved det inderste i den kristne tro og spørgsmålet om, hvem Gud er. Der har politiske målsætninger ikke noget at gøre. Man tager dagens moralske norm og lægger nedover troen, og det kan blive skadeligt for kirken, siger Mikael Löwegren, der er præst i Sverige.
- Biblen skal tolkes ud fra den verden, vi lever i
Forslaget bliver torsdag diskuteret ved den svenske kirkes øverste organ, Kirkemødet. Her skal der stemmes om en ny kirkehåndbog, som er kirkens gudstjenesteordning. Den svarer til den danske alterbog.
Den svenske forfatter Gunilla Thorgren, der har skrevet bogen ’Guds ulydige ribben’, er positiv indstillet over for forslaget om at gøre Gud kønsneutral.
- Uanset om man er religiøs eller ej, har kirken til alle tider haft en væsentlig rolle i kønsopfattelsen, og det er kun positivt, hvis der sker noget nu, selvom jeg mener, at der skal mere til, siger hun til avisen.
Internationalt samarbejde er ikke i fare
Gunilla Thorgren bliver i samme avis bakket op af Wanja Lundby-Wedin, der er viceordfører i kirkestyrelsen for Socialdemokraterne i Sverige.
- Da vi indførte vielse af homoseksuelle i 2009, var der også nogle, der advarede om bål og brand, men sådan gik det ikke. Vi vil gerne gå i spidsen, når det handler om inklusion og kønsperspektiv, og vi mener, at Bibelen skal tolkes ud fra den verden, vi lever i, siger Wanja Lundby-Wedin.
Den svenske politiker mener ikke, at en eventuel ændring i kirkehåndbogen vil ødelægge kirkens internationale samarbejde.
Kønspolitisk korrekthed har taget overhånd
Biskoppen i Aarhus Stift, Henrik Wigh Poulsen, tvivler på, at det nogensinde vil komme på tale at gøre Gud kønsneutral i den danske folkekirke.
- Jeg tror, vi er noget mere gammeldags på mange måder, siger biskoppen til TV 2.
Han mener, det er en kønspolitisk korrekthed, der har taget overhånd i Sverige.
- Gud bliver kaldt for far, for at vi skal forstå, at han ikke er en fjern og abstrakt størrelse. Han er ikke en, man kan lave et juridisk kønsskifte på, konstaterer Henrik Wigh Poulsen.