Udland

Tidligere bosnisk-serbisk hærchef kendt skyldig i krigsforbrydelser

Der er faldet dom over 'Slagteren fra Srebrenica', der kan se frem til at tilbringe resten af sit liv i fængsel.

Ratko Mladic, den øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrker under borgerkrigen i Jugoslavien, er blevet kendt skyldig i folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.

Det skete onsdag ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i den hollandske by Haag.

Som straf bliver den tidligere hærchef idømt livsvarrigt fængsel.

Retssagen mod Ratko Mladic startede den 3. juni 2011, og den tidligere general var ifølge anklageskriftet tiltalt for 11 forhold, herunder folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og overtrædelser af lovene om krigsførelse. Han blev kendt skyldig i 10 ud af de 11 forhold.

Ratko Mladic nægtede sig skyldig i alle anklager og sørgerede desuden for et mindre kaos undervejs i domsafsigelsen, der til sidst blev foretaget uden hans tilstedeværelse i retssalen.

Dommeren afviste forsvarets anmodning om at udsætte domsafsigelsen af hensyn til Mladics helbred og forhøjede blodtryk, hvilket fik Mladic til at komme med flere opråb rettet mod dommeren, der til sidst viste den tidligere hærchef ud.

Massedrab på bosniske drenge og mænd

Ratko Mladic stod i spidsen for fremrykningen mod Srebrenica den 11. juli 1995, som på det tidspunkt var udpeget af FN som sikker zone.

Men i løbet af fremrykningen indfangede de serbiske styrker mere end 8000 bosnisk-muslimske drenge og mænd, som ifølge anklagen blev henrettet og smidt i massegrave.

I flere år efter massakren i Srebrenica dukkede massegrave jævnligt op i regionen.

Ratko Mladic – eller ’slagteren fra Srebenica’, som han er blevet døbt i internationale medier – blev anholdt i 2011 efter 15 år på flugt og stillet for Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag.

Forsvarsadvokat: Mladic vil anke livstidsdom

Krigsforbrydertribunal i Haag har begået en fejl mod Mladic, som skal rettes op, siger en af Ratko Mladic forsvarsadvokater onsdag eftermiddag.

Ratko Mladic vil derfor anke sin livstidsdom.

- Det er helt sikkert, at vi vil anke dommen, og den anke vil være vellykket, siger advokat Dragan Ivetic til de forsamlede journalister.

Dømt for folkedrab

Den tidligere bosnisk-serbiske hærleder blev onsdag ved en FN-domstol i Haag dømt for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og andre krigsforbrydelser begået under krigen i Bosnien i 1990'erne.

Under den langvarige retssag har Mladics forsvarsadvokater argumenteret for, at deres klient skulle frifindes.

- Vi håber, at de fejl, domstolen har lavet, vil blive rettet under overvejelsen af anken, siger Ivetic ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Uretfærdig dom

Ratko Mladics søn Darko, der var til stede ved domsafsigelsen i Haag onsdag, betegner dommen som "krigspropaganda".

- Denne dom er uretfærdig og går imod kendsgerningerne. Vi vil kæmpe for at vise, at denne afgørelse er forkert, siger Darko Mladic til de forsamlede journalister ved det særlige krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien.

- I dag er retfærdighed blevet erstattet af krigspropaganda, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Fremtrædende serbere dømt for krigsforbrydelser

Sagen mod den 74-årige Ratko Mladic anses som den sidste i forbindelse med Balkan-krigene.

Her kan du få et overblik over andre fremtrædende serbere, der er dømt for forbrydelser under borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina:

Radovan Karadzic, tidligere politisk leder for de bosniske serbere. Skyldig i folkedrab og ni andre anklager, herunder udryddelse, deportationer og at tage gidsler. Han er idømt 40 års fængsel. 72-årige Karadzic har anket dommen.

Momcilo Krajisnik, tidligere leder for de bosniske serbere. Skyldig i forbrydelser mod menneskeheden. Han blev idømt 20 års fængsel. Krajisnik blev løsladt i 2013 efter at have afsonet to tredjedele af dommen.

Biljana Plavsic, tidligere vicepræsident for løsrivelsesrepublikken Republika Srpska. Skyldig i forbrydelser mod menneskeheden og som den eneste kvinde dømt af Den Internationale Domstol for det tidligere Jugoslavien. Hun blev idømt 11 års fængsel i 2003. I 2009 blev hun løsladt i en alder af 87 år.

Slobodan Milosevic, tidligere jugoslavisk og serbisk præsident. Tiltalt for to folkedrab og flere tilfælde af forbrydelser mod menneskeheden. Han døde i sin celle i 2006 i en alder af 64 år, mens han ventede på, at der blev afsagt dom.