Advokat: Mladic vil anke livstidsdom

Krigsforbrydertribunal i Haag har begĂĄet en fejl mod Mladic, som skal rettes op, siger forsvarsadvokat.

Ratko Mladic vil anke sin livstidsdom, siger en af hans forsvarsadvokater.

- Det er helt sikkert, at vi vil anke dommen, og den anke vil være vellykket, siger advokat Dragan Ivetic til de forsamlede journalister.

Dømt for folkedrab

Den tidligere bosnisk-serbiske hærleder blev onsdag ved en FN-domstol i Haag dømt for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og andre krigsforbrydelser begået under krigen i Bosnien i 1990'erne.

Under den langvarige retssag har Mladics forsvarsadvokater argumenteret for, at deres klient skulle frifindes.

- Vi håber, at de fejl, domstolen har lavet, vil blive rettet under overvejelsen af anken, siger Ivetic ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Uretfærdig dom

Ratko Mladics søn Darko, der var til stede ved domsafsigelsen i Haag onsdag, betegner dommen som "krigspropaganda".

- Denne dom er uretfærdig og går imod kendsgerningerne. Vi vil kæmpe for at vise, at denne afgørelse er forkert, siger Darko Mladic til de forsamlede journalister ved det særlige krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien.

- I dag er retfærdighed blevet erstattet af krigspropaganda, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Lettelse og jubelbrøl

Livstidsdommen mod Mladic udløser lettelse blandt de efterladte efter nyere tids værste massakre i Europa.

Jubelråb brød ud blandt ofre og pårørende, der var samlet omkring skærme i Bosnien eller uden for retssalen i Haag onsdag for at følge domsafsigelsen mod tidligere hærchef Ratko Mladic.

Organisationen Srebrenicas Mødre, en af de mest fremtrædende sammenslutninger af efterladte fra Srebrenica, erklærer sig delvist tilfreds med livstidsdommen.

- Det er mere end Karadzic fik. Men de kendte ham ikke skyldig i anklagen om folkedrab i visse landsbyer, siger Munira Subasic, der er leder af Srebrenicas Mødre.

Mistede 42 familiemedlemmer

Sidste år blev de bosniske serberes tidligere politiske leder Radovan Karadzic idømt 40 års fængsel for sin rolle i krigen.

- Jeg vil have retfærdighed, og retfærdighed vil være fængsel på livstid, sagde en anden enke, Ajsa Umirovic, forud for afgørelsen i Haag.

Hun mistede ikke færre end 42 familiemedlemmer i Srebrenica-massakren i 1995.

Andre efterladte giver udtryk for, at fængsel på livstid slet ikke er en tilstrækkelig hård dom, eller at den kommer meget sent - over 20 år efter, at de voldsomme forbrydelser blev begået.

Gave ordre til at dræbe og voldtage

Forud for onsdagens domsafsigelse delte Munira Subasic sine minder om Mladic fra tiden umiddelbart inden, at massakren blev udført i den bosniske by.

- Han delte chokolade og slik ud til børnene, så længe kameraerne rullede. Han fortalte os, at der ikke ville ske noget, og at vi ikke havde noget at frygte, husker Munira Subasic.

- Da kameraerne var væk igen, gav han ordre til at dræbe alle, der kunne dræbes, og voldtage alle der kunne voldtages. Til sidst beordrede han os alle bandlyst og jaget ud af Srebrenica, så han kunne lave et "etnisk ren" by, fortæller hun til Reuters.