Udland

Iran erklærer Islamisk Stat for besejret

Irans myndigheder anser Islamisk Stat for at være tilintetgjort, skriver Reuters, der citerer lokale medier.

Irans præsident, Hassan Rouhani, erklærer ifølge Reuters, at Islamisk Stat er besejret. Det samme gør generalmajor Soleimani, chef for Irans revolutionære garde.

Erklæringen kommer i en tale på iransk tv og er sendt til den revolutionære garde.

Generalmajor Soleimani roser samtidigt den iransk støttede libanesiske milits Hizbollah for dens rolle i kampen mod Islamisk Stat.

Iran, der står på Syriens præsident Bashar al-Asads side i den syriske borgerkrig, samt støtter den irakiske regering, var et af de første lande, der gik ind i kampen mod Islamisk Stat.

Islamisk Stat er en sunnimuslimsk, radikal bevægelse, der forsøgte at oprettet et kalifat i Irak og Syrien. I 2014 fik gruppen enorm succes.

Den besejrede nærmest uden kamp en hel irakisk armé og sad pludselig på store områder i det nordlige Irak og det borgerkrigshærgede Syrien.

Iran er Mellemøstens største shiamuslimske land og kæmper for shiamuslimer i hele regionen.

Rusland, Iran og Tyrkiet forhandler fred

Udmeldingen fra Iran kommer samme dag, som Rusland, Tyrkiet og Iran ifølge nyhedsbureauet AP mødes i Schweiz for at forhandle en fred i Syrien.

Rusland gik i 2015 ind i kampen mod Islamisk Stat på al-Assads side.

Rusland har været stærkt medvirkende til at bekæmpe den radikale bevægelse, men er blevet beskyldt for også at have hjulpet Assad i borgerkrigen og for at have været dårlige til at undgå civile ofre.

Mandag erklærede Hizbollah, at man var klar til at trække styrker ud af Syrien og Irak, fordi Islamisk Stat var bekæmpet.

- Vi anser vores mission for at være afsluttet, men vi venter på den endelige, irakisk erklæring af sejr, sagde militsens leder, Hassan Nasralla, mandag.