Udland

Ubåd forsvundet på femte døgn - ombord er Sydamerikas første kvindelige flådeofficer

Onsdag mistede de argentinske myndigheder kontakt med ubåden ARA San Juan. Ombord er 44 personer.

- Kom mænd af stål. Vi venter på jer hjemme.

Ordene står printet på et billede af ubåden ARA San Juan, der hænger på stålhegnet ind til flådebasen i den argentinske by Mar del Plata.

Det er ikke større end et postkort, men udtrykker et håb, som fylder det meste af Argentina. Siden onsdag har der ikke været kontakt til ubåden i Atlanterhavet og de 44 personer ombord.

Men det er ikke kun mænd af stål, argentinerne venter på.

For ombord er også Eliana Maria Krawczyk - den første kvindelige officer i den argentinske flåde. Faktisk i hele Sydamerika.

En drøm der gik i opfyldelse

Den 35-årige officer er født og opvokset i byen Oberá, som ligger langt fra de argentinske kyster og næsten 1500 kilometer fra flådebasen i Mar del Plata.

Før hun fyldte 21 år, havde hun ikke forladt provinsen eller set havet. Efter gymnasiet læste hun til ingeniør, og drømmen om at blive den første kvinde til at styre en ubåd i Sydamerika havde end ikke strejfet hende, har hun tidligere fortalt til det argentinske lokale medie Misiones Cuatro.

Vi kan det samme som mænd

Eliana Maria Krawczyk, officer i den argentinske flåde

Men to familietragedier vendte op og ned på det hele.

Den ene af hendes brødre blev dræbt i en trafikulykke, og hendes mor døde under en hjerteoperation.

Der skulle ske noget drastisk, og da hun faldt over en annonce for flåden på internettet, var hun ikke i tvivl.  

- Der var ingen kvindelige officerer på det tidspunkt, så jeg tog det som en udfordring at blive den første, forklarer Eliana Maria Krawczyk i en video, som det argentinske forsvarsministerium lagde op på deres hjemmeside sidste år.

Her viser hun rundt i ubåden ARA Salta, hvor hun tidligere arbejdede som kommunikationsansvarlig.

- Vi kan det samme som mænd

På ARA San Juan er hun operationschef, og det er hendes job at styre våben og navigere den 66 meter lange ubåd.

Her er der ikke noget, der hedder en kabine til mænd og en kabine til kvinder. Køjerne hænger tæt over hinanden, men det afskrækker ikke Eliana Maria Krawczyk. Hun trives.

- Det er mærkeligt, men samtidig spændende og udfordrende, forklarer hun i forsvarsministeriets video.

- Kvinder, der har lyst til at prøve, skal tage springet og ikke være bange. Vi kan det samme som mænd i et miljø, som traditionelt er maskulint.

Efter hun blev uddannet som officer i flåden, har flere sydamerikanske kvinder meldt sig til søværnet, men en ny drøm har meldt sig for Eliana Maria Krawczyk:

Hun vil være den første argentinske kvinde, der bliver ubådskaptajn.

Har ikke hørt fra sin datter i flere uger

ARA San Juan var på vej tilbage til flådebasen fra en rutinemission i Ushuaia, der ligger ved det sydligste punkt af Sydamerika.

De første spekulationer om, at ubåden var forsvundet kom fredag - to dage efter, at myndighederne sidst havde kontakt til ubåden. Men her afviste de argentinske myndigheder, at der skulle være sket noget.

- Jeg vil ikke dramatisere det. Vi mangler kommunikation med ubåden, men vi ved ikke, hvad der er sket, lød det fra flådens talsmand, Enrique Balbi.

Her havde den kvindelige officers far, Eduardo Krawzcyk, ikke talt med sin datter i to uger.

- Lad os alle sammen bede for, at det bliver løst, og at der ikke er sket noget med mandskabet, sagde han i et interview med det argentinske medie Todo Noticias network.

- I havet er de brødre. Det er ikke som en båd, der sejler på overfladen. Ubåde har større risici, fortalte Eduardo Krawzcyk.

Opkald spredte håb

På trods af at flåden ikke mente, der var tale om en nødsituation, blev der fredag iværksat en redningsaktion med tre skibe i håb om at finde frem til ubåden.

Destroyeren Sarandi, der har en helikopter ombord, og korvetterne Rosales og Drummond afsøgte området ud for den sydøstlige del af den argentinske kyst ved Valdez Peninsula, hvor der sidst var kontakt til ARA San Juan.

Også civile fartøjer i området blev bedt om hjælp.

Lørdag morgen meldte et håb sig på banen. Her opfangede det argentinske forsvarsministerium syv mislykkede satellitopkald, som, man mente, stammede fra ARA San Juan.

Opkaldene havde en lav frekvens og varede kun mellem 4 og 36 sekunder hver.

Men håbet varede kun til søndag aften, før flåden måtte sande, at de ikke kunne få noget ud af opkaldene. Det var heller ikke muligt at bekræfte, hvorvidt det var signaler fra ubåden.

- Vi har ikke klart bevis for, at opkaldene kom fra den enhed, lød det Gabriel Gonzalez, som er chef for flådebasen i Mar del Plata.

Bølgerne er 20 meter høje

Både de sydamerikanske lande Chile, Uruguay, Peru og Brasilien bidrager til eftersøgningen. Det samme gør USA, der har sendt et specialbygget fly fra det amerikanske rumagentur, Nasa, samt et af flådens fly, mens Storbritannien har sendt skibet HMS Protector, der normalt anvendes til polarforskning.

Men eftersøgningen er udfordret af dårligt vejr.

Ifølge flådechefen er bølgerne over 20 meter høje i området, og forventes ikke at blive mindre før om et par dage. 

En stor del af efterforskningen foregår derfor fra luften.