BLOG: Kansler Merkel kan ikke længere styre karrusellen

BLOG: Om Fru Merkel er der kun at sige som briterne: ”All political careers end in tears” – alle politiske karrierer ender i tårer. Denne gang tyske t

- Vi har da i det mindste en regering, lød en britisk kommentar søndag over miseren i Tyskland.

Siden Brexit har det været populært i EU-kredse at give briterne skylden for Brexit-kaos og politisk inkompetence. Men – som sagt – landet har i det mindste en regering. Man kan forestille sig de skæve smil i premierminister-boligen i Downing Street mandag.

Om EU's duks Fru Merkel er der at sige: Ingen er fuldkommen.

Ulla Terkelsen, korrespondent, TV 2

Om EU's duks Fru Merkel er der at sige: Ingen er fuldkommen.

Motoren i EU, Tyskland, har ingen regering haft siden valget. Tyskland får ikke en foreløbigt, som det ser ud nu efter forhandlingernes sammenbrud.

Allerede på valgaftenen den 24. september stod det klart, at Forbundskansler Merkels nedtælling var i gang. Det stod klart, at valgresultatet ville gøre regeringsforhandlingerne uhyre indviklede mellem CDU/CSU, de Grønne og FDP, de Frie Demokrater.

Det konservative CSU, Fru Merkels partnere i Bayern, led under vælgerflugt over til det højrenationale AfD, Alternative für Deutschland. Hendes eget CDU led under vælgerflugt til AfD i det tidligere DDR. 

Det skyldes Fru Merkels flygtningepolitik, de åbne arme. Kohl-effekten er væk i det gamle DDR nu, taknemmeligheden til CDU over genforeningen og de penge, den nu afdøde Kansler Helmuth Kohl overdængede østtyskerne med. Modstanden imod flygtningene er stærkest i det tidligere DDR.

Når det ikke lykkedes, så skyldes det Fru Merkels markante svækkelse ved valget.

Ulla Terkelsen, korrespondent, TV 2

At der derefter skulle kunne bygges en bro over til de tyske Grønne, der er flygtningenes venner og fortalere, det forekom umuligt.

Fru Merkels CDU og de Grønne er EU-entusiaster og kan ikke få EU nok. Men FDP, de frie demokrater, blev valgt på Euro-skepsis, mere nationalstat og færre flygtninge. At der skulle kunne bygges bro over det svælg, det forekom også vanskeligt – allerede på valgaftenen.

Men de prøvede alle sammen i månedsvis i Berlin. Mens deres politiske baglande pustede forhandlerne i nakken og bad dem om ikke at sælge ud.

Når det ikke lykkedes, så skyldes det Fru Merkels markante svækkelse ved valget. I Tyskland er der tradition for, at besynderlige partnere danser sammen i en regering. I gamle dage havde socialdemokraterne regeringssamarbejde med FDP, et liberalistisk parti med nationalistisk fortid. Andre gange har de borgerlige danset med socialdemokraterne. Socialdemokraterne med de Grønne, karrusellen drejer uden stop.

Denne gang gik det ikke. For omdrejningspunktet i samarbejdet, Kansleren, havde ikke efter valget samme gennemslagskraft som før. Hvis en Kansler ikke har det i forholdet til de andre partier og ikke engang i sit eget parti, så kan hun ikke styre karrusellen.

De gamle folkepartier, socialdemokraterne og CDU/CSU er svækkede. Derfor sidder et af disse partier ikke længere som edderkoppen i centrum af spindet og kan få det med de små, som de vil have det.

Det gælder også socialdemokraterne, der ligeledes fik et dårligt valg. De vil ikke sammen med Merkel mere. De vil i opposition.

Så op på hesten igen, Angela Merkel. Sid der lidt endnu. Prøv igen. Eller stig ned fra den, mens tid er. Inden du bliver kastet af.

Storbritannien og Tyskland har politisk kaos nu. De store lande ved Middelhavet ligeså. Østeuropæerne er sure. Der er kun Frankrig tilbage, hvis Europa skal have optimismen tilbage.

Men præsident Emmanuel Macrons europæiske visioner - total integration af Eurozonen – har ingen folkelig opbakning. Frankrig skal have orden på sin økonomi og sit arbejdsmarked, før landet igen kan blive toneangivende i den europæiske proces. Før kunne Frankrig støtte sig til Tysklands Fru Merkel som krykke. Ikke mere.

Præstedatteren holdt fanen højt, da hun i sommeren 2015 slog døren op og gjorde porten vid for flygtningene. Men så kom regningen. 

Ulla Terkelsen, korrespondent, TV 2

Om Fru Merkel er der kun at sige med briterne: ”All political careers end in tears” – alle politiske karrierer ender i tårer. Denne gang tyske tårer.

Præstedatteren holdt fanen højt, da hun i sommeren 2015 slog døren op og gjorde porten vid for flygtningene. Men så kom regningen. Moral er farlig i politik.

Angelas gamle far, sognepræsten, ville synes, hun gjorde det rigtige ved at lukke op for flygtningene. Hun var i overensstemmelse med det evangelium, han prædikede hver søndag i Mecklenborg-Vorpommern i det gamle DDR. Men Angela – der betyder engel – må vente på lønnen i Himlen. Hun får den ikke her på jorden mere!