Udland

Maratonløbere måtte bruge maske for at gennemføre - dem uden led

I løbet af de seneste uger er smoggen i New Delhi 40 gange over, hvad man hos organisationen WHO har angivet som sikkert for mennesker. 

Trods advarsler fra læger har titusindvis af løbere søndag kæmpet sig gennem den tunge smog i Delhis gader til Delhi halvmaraton. 

Indian Medical Association har ellers villet have løbet udsat på grund af de store mængder smog, der lige nu har indhyllet millionbyen i en tåge. Alligevel valgte løbets arrangører at gennemføre løbet for de godt 35.000 tilmeldte deltagere, skriver AFP. 

Ifølge lægerne kan løb i voldsom forurening resultere i astmaanfald, forværre tilstanden af lungerne og forhøje risikoen for hjerteanfald. 

Løber: - Mine øjne brænder og min næse løber

Nogle løbere bar ansigtsmasker, mens de løb gennem smoggen. Efter løbet klagede flere over forureningen.

- Mine øjne brænder, min hals er udtørret. Min næse løber, sagde Rohit Mohan, en 30-årig løber fra Bangalore i Indien, som valgte at løbe uden ansigtsmaske. 

- Siden jeg ankom i går, har det været forfærdeligt, siger han til AFP. 

Dansk pilot: - Man kan se smoggen hænge i luften

Den beskrivelse stemmer meget godt overens med den oplevelse den danske pilot Lars Andersen havde, da han tidligere på ugen landede i Delhi

- Man kan se smoggen hænge i luften, og man kan mærke det ved, at ens stemme bliver rusten og øjnene svier, fortalte Lars Andersen til TV 2.

Sammen med sit kabinepersonale var han tjekket ind på et hotel, hvor alle havde fået udleveret ansigtsmasker, som de blev anbefalet at bruge, hvis de skulle ud. 

På det seneste er luftforureningen i byen blevet så slem, at flyselskabet United Airlines har aflyst alle deres fly til og fra den indiske hovedstad. Først når luften i New Delhi bliver bedre, vil de igen flyve.

Skoler må lukke

Flere end 6000 af byens folkeskoler er blevet lukket. Børn må blive hjemme, byggeprojekter er beordret standset, og kun biler med nødvendige forsyninger må køre ind i byen, skriver Washington Post.

Flere læger vil have regeringen til at erklære undtagelsestilstand. Befolkningen skal forlade byen omgående, mener de.

Det er ikke nyt, at luftkvaliteten i New Delhi er dårlig. Byen bliver konsekvent rangeret på toppen over steder med verdens værste luftforurening.

Men noget har gjort situationen værre.

Landmænd i nabolandene har høstet afgrøder og sat ild til deres marker. På ulovlig vis, lyder det i Washington Post.

Det har skabt store røgskyer – et bidrag til den voldsomme forurening udledt af byggeprojekter, køretøjer og produktion af el og varme.

Kan få dødelige konsekvenser

I løbet af de seneste uger er smoggen i New Delhi 40 gange over, hvad man hos organisationen WHO har angivet som sikkert for mennesker. 

Det kan få dødelige konsekvenser, fortæller Ole Hertel, professor og sektionsleder på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

- Det er oppe på et niveau, hvor det vil have en effekt på befolkningen. Vi vil se en øget dødelighed i byen. Folk vil dø af hjertekarsygdomme og luftvejssygdomme, har han tidligere sagt til TV 2.

I Danmark er har forureningen været faldende gennem de seneste 20 år. Og luftforureningen i den indiske hovedstad er i gennemsnit 10 gange større end i København.