Udland

Legendarisk rockguitarist er død

AC/DC-guitaristen Malcolm Young er død. Han blev 64 år.

Den australske guitarist og AC/DC-stifter Malcolm Young er død i en alder af 64 år. Det bekræfter AC/DC på Facebook. 

Opslaget er skrevet af Malcolm Youngs bror, Angus Young, som han stiftede AC/DC sammen med i 1973. Her skriver han, at det er med "stor og dybfølt sorg", at bandet må annoncere tabet af Malcolm Young.  

- Som hans bror er det hårdt at finde ord, der beskriver, hvad han har betydet for mig igennem mit liv. Det bånd, vi havde, var unikt og meget specielt. Han efterlader sig en enorm arv, der vil leve videre for evigt, lyder det i opslaget, som slutter med en hilsen til den nu afdøde musiker:

- Malcolm, job well done. 

Ramt af demens

Familien har i en udtalelse offentliggjort, at Malcolm Young sov stille ind lørdag med sin familie omkring sig efter at have kæmpet med demens i mange år. Han efterlader sig sin kone, to børn, en svigersøn, tre børnebørn og en søster samt sin bror Angus Young. 

Sygdommen betød, at Malcolm Young spillede rytmeguitar i AC/DC frem til 2014. Men da hard rock-gruppen skulle promovere sit seneste album, 'Rock Or Bust', blev det uden ham. 

Forinden havde AC/DC annonceret, at Malcolm Young tog en pause fra rampelyset på grund af demens. Efterfølgende blev det dog officielt, at hans exit fra bandet var endeligt, og at han blev erstattet af nevøen Stevie Young. 

Den drivende kraft

Malcolm Young var kendt for at stå bag de guitarriffs, der var med til at gøre Sydney-bandet verdenskendt. Og selvom Angus Young stjal forgrunden som lead-guitarist i bandet, er Malcolm Young gennem tiden blevet beskrevet som hjernen bag AC/DC. Sådan beskriver hans bror ham også på Facebook. 

- Med enorm dedikation og engagement var han den drivende kraft i bandet. Som guitarist, sangskriver og visionær var han perfektionist og en unik mand, skriver han. 

De to brødre var krediteret som co-writers på alle de numre, AC/DC indspillede - lige fra debutalbummet 'High Voltage' i 1975 til 'Rock Or Bust' fra 2014. Rockgruppen har solgt millionvis af albums gennem årene, og albummet 'Back in Black' fra 1980 var i 2015 verdens næst mest solgte album efter Michael Jacksons 'Thriller'. Dengang havde det ene album solgt over 50 millioner eksemplarer. 

Rest In Powerage

Nyheden om AC/DC-grundlæggerens død spreder sig nu over de sociale medier, og fans anerkender Malcolm Youngs betydning for musikken. Iblandt hyldest-opdateringerne finder man blandt andet en hilsen fra musikeren Bryan Adams, der takker Malcolm Young og kalder hans guitarevner for en "kæmpe inspiration". 

Malcolm Young får ud over "rest in peace"-hilsner også "rest in powerage"-hilsner fra sine fans, heriblandt den amerikanske radiovært Lou Brutus. Her henviser han til AC/DC's femte album 'Powerage', som udkom i 1978.