Udland

27 centimeter lang parasit fundet i såret soldats krop

Soldaten blev ramt af fem skud, da han flygtede over grænsen fra Nordkorea til Sydkorea.

Sydkoreanske læger har gjort et usædvanligt fund i forsøget på at holde en 20-årig nordkoreansk soldat i live. 

Soldaten, der havde mindst fem skudhuller i sig, efter at hans tidligere soldaterkammerater affyrede omkring 40 skud mod ham, da han flygtede over grænsen til Sydkorea, havde ”en enorm mængde” parasitter i kroppen, viste undersøgelser.

De kødfarvede parasitter blev fundet i soldatens fordøjelsessystem under en operation, der skulle redde soldatens liv. En af parasitterne var hele 27 centimeter lang, ifølge chef-kirurgen Lee Cook-jong. Soldatens tilstand betegnes som stabil.

- I min over 20 år lange karriere som kirurg, har jeg kun set lignende i lærebøger, siger Lee Cook-jong ifølge The Guardian.

Sætter spekulationer igang

Fundet af parasitterne har sat spekulationer i gang om mad- og hygiejnesituationen for mange nordkoreanere.

- Selvom vi ikke har klare tal, der viser de sundhedsmæssige forhold i Nordkorea, mener eksperter i medicin, at problemer med parasitinfektioner og alvorlige sundhedsproblemer har været udbredt i landet, siger professor Choi Min-ho fra Seouls nationale universitetshospital.

Han siger, at soldatens tilstand ”overhovedet ikke er overraskende, i betragtning af Nordkoreas problemer med hygiejne og parasitter.

Ifølge The Guardian var parasitter ikke et usædvanligt syn i Sydkorea for mellem 40 og 50 år siden. Problemet stoppede, da den økonomiske situation i landet blev forbedret.

Højere sygdomsrate

I 2015 viste en sydkoreansk undersøgelse af nordkoreanske afhoppere på et hospital i Cheonan i perioden 2006 – 2014, at de undersøgte havde en højere rate af sygdomme som hepatitis b, kronisk hepatitis c, tuberkulose og infektioner med parasitter sammenlignet med sydkoreanerne, skriver BBC.

Et studie fra World Food Programme (WFP) viste i 2009 at børnehavebørn i Nordkorea var op til 13 centimeter kortere og syv kilo lettere end deres sydkoreanske naboer.

- Det største problem i Nordkorea er den monotone kost, som hovedsageligt består af ris, majs, kimchi eller bønner, som mangler fedt og proteiner, konkluderede WFP i undersøgelsen.