Udland

Italiens mest berygtede mafiaboss er død i sit fængsel

Salvatore Riina stod bag voldskampagne, som fik Italien til at optrappe krigen mod Siciliens mafia.

Salvatore "Toto" Riina, den mest berygtede og frygtede mafialeder på Sicilien i det 20. århundrede, døde fredag på et hospital i Parma af naturlige årsager efter at have været fængslet i næsten 25 år, rapporterer italienske medier.

Riina fyldte 87 år torsdag. Han havde fået 26 livstidsdomme for dusinvis af drab i årene 1969 - 1992.

Det italienske justitsministerium havde givet Riinas familie tilladelse til at besøge ham ved dødslejet torsdag. Han døde, efter at han var lagt i kunstigt koma.

Fik tilnavnet uhyret

Den engang så magtfulde Cosa Nostra-boss, som fik tilnavnet "Uhyret" på grund af sin grusomhed, blev anholdt i Palermo, Siciliens hovedstad, i 1993.

Han blev sat i et topsikret fængsel i det nordlige Italien, hvor han var isoleret og kun havde begrænset tid sammen med andre.

Italienske statsanklagere siger, at det var Riina, som var manden bag en strategi, hvor mafiaen gik efter at dræbe italienske anklagere, politifolk og andre, som spillede vigtige roller i kampen mod den organiserede kriminalitet.

Med Riina som mafiaboss dræbte Cosa Nostra mafiadommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino og en lang række andre i offentlige embeder, herunder Siciliens guvernør Piersanti Mattarella.

Blev anholdt i lejlighed

Den blodige vold ramte i sidste instans Cosa Nostra selv, da den fik den italienske stat til at optrappe krigen mod Siciliens mafia.

Riina blev anholdt i en lejlighed i Palermo seks måneder efter drabet på Borsellino.

Da Riina kom i fængsel, blev han afløst som boss i Cosa Nostra af Bernardo Provenzano, også kendt som "Bulldozeren".

Han endte med at komme i fængsel i 2006 og kæmpede ved domstolene for at blive løsladt af helbredsårsager. Det skete aldrig. Han døde sidste år bag tremmer. Han blev 83.