Udland

I dag begynder retssagen mod Carles Puigdemont

Udleveringssagen mod Carles Puigdemont begynder i dag. Catalaneren skal overbevise den belgiske domstol om ikke at udlevere ham til Spanien.

Fredag skal Cataloniens afsatte præsident, Carles Puigdemont, for første gang for retten i Bruxelles, hvor han har opholdt sig i over to uger udenfor de spanske myndigheders rækkevidde.

Det sker, efter domstolen i Madrid den 3. november udstedte en europæisk arrestordre, der skal få Belgien til at udlevere den catalanske ekspræsident.

Puigdemont er anklaget for "oprør, opfordring til oprør og misbrug af offentlige midler”. Ifølge spansk lovgivning kan han risikere op til 30 års fængsel.

Inden Belgien kan udlevere ham til de spanske myndigheder, skal arrestordren dog først godkendes af domstolen i Bruxelles i en procedure, der starter fredag klokken 14.00, og som i særlige tilfælde kan tage helt op til 90 dage.

Skænderi mellem Belgien og Spanien

Sagen er politisk betændt internt i EU, fordi andre regioner med selvstændighedsdrømme har erklæret deres sympati med den catalanske uafhængighedskamp.

Carles Puigdemonts ankomst i Belgien har allerede affødt skænderier mellem belgiske og spanske politikere.

Ministre og partimedlemmer fra det nationalistiske, flamske regeringsparti N-VA, der ønsker mere selvstyre fra resten af Belgien, har ikke lagt skjul på deres støtte til Puigdemont og de catalanske separatister.

Lyn-analyse

- Dette er en utroligt følsom sag. For selvom en europæisk arrestordre pĂĄ papiret er en rent juridisk sag, sĂĄ er lige præcis denne sag med Puigdemont pakket ind i politik. Det handler om, at Ă©t EU-land skal anerkende en udlevering til et andet EU-land. Men hvis ikke Belgien vil det, har landet jo indirekte sagt, at Puigdemont ikke kan sikres en retfærdig rettergang i Spanien. Og det er en alvorlig anklage.

Det frygtes derfor, at det kan udvikle sig til en diplomatisk krise mellem Belgien og Spanien, hvis det nu lykkes Puigdemont at overbevise den belgiske domstol om, at Spaniens arrestordre pĂĄ ham er ugyldig.

Gensidig respekt for retssystemet

Det europæiske arrestordre-system indebærer, at EU-landene fuldt ud anerkender hinandens retssystemer. PĂĄ den mĂĄde kan det ene medlemsland med ro i sindet udlevere en person til retsforfølgelse i det andet medlemsland, der har udstedt arrestordren.

Lyn-analyse

I forvejen kører der en sag mellem Belgien og Tyrkiet, da en del tyrkiske tidligere Nato-officerer har valgt at blive i Belgien, selvom de tyrkiske myndigheder har bedt dem om at returnere til Tyrkiet efter kupforsøget i juli 2016. Her er det to Nato-lande, der står overfor hinanden. Men når sagen drejer sig om to EU-lande, er sagen endnu mere ømtålelig, fordi EU-samarbejdet binder landene langt tættere sammen end Nato-samarbejdet, som udelukkende er militært.

Men inden udleveringen sker, skal arrestordren altsĂĄ godkendes af de lokale myndigheder.

Og her kan Puigdemont ifølge Anne Weyembergh, professor og leder af instituttet for europæiske studier på Bruxelles’ Frie Universitet, forsøge at overbevise domstolen om, at de spanske myndigheder forfølger ham af politiske og ikke af juridiske grunde - altså, at han ikke kan være sikker på at få en retfærdig rettergang i Spanien:

- De belgiske juridiske myndigheder kunne nægte at udlevere hr. Puigdemont, hvis der er tydelige og seriøse risici for krænkelse af hans fundamentale rettigheder, hvis han udleveres til Spanien, fortæller Anne Weyembergh til TV 2.

- Eller hvis de belgiske juridiske myndigheder vurderer, at anklagerne mod ham ikke er lovbrud i henhold til belgisk lov.

Dømmes uanset hvad

Hvis domstolen i sidste ende beslutter, at arrestordren er ugyldig, vil Puigdemont kunne forblive i Belgien. Han vil i så fald sandsynligvis alligevel blive dømt i Spanien in absentia med fare for at skulle afsone sin straf, hvis han en dag vender hjem.

Hvis domstolen i Bruxelles derimod godkender arrestordren, vil Puigdemont kunne vælge at appellere beslutningen ad to omgange.

Alt i alt mĂĄ processen i henhold til europæisk lov ikke tage mere end 60 dage - og allerhøjst op til 90 dage i helt særlige tilfælde, hvor det ikke er lykkedes at træffe en endelig beslutning inden.

Ekspert i at beskytte mod arrestordrer

Til at forsvare sig har Puigdemont hyret advokaten Paul Bekaert, som har speciale i menneskerettigheder og asyl og i at forsvare sine klienter mod netop internationale arrestordrer.

Bekaert blev blandt andet kendt for at have fremprovokeret en mindre diplomatisk krise mellem Belgien og Spanien, da han i 1996 og igen i 2004 fik forhindret udleveringen af et belgisk-baskisk par, som den spanske regering mente havde tilknytning til den baskiske terrororganisation ETA.

Puigdemont kunne også forsøge at bede de belgiske myndigheder om politisk asyl, men det har han indtil videre afvist:

- Jeg er her ikke for at bede om politisk asyl. Det her har intet at gøre med Belgien, men med Europa, har den afsatte præsident sagt om sit ophold i Bruxelles.

- Her kan jeg handle i frihed og i sikkerhed.

Muligheden for at søge asyl i et andet EU-land kan teoretisk set lade sig gøre, men at give asyl til en EU-borger ville svare til, at Belgien erklærede, at Spanien ikke respekterer sine borgeres rettigheder. En sĂĄdan beslutning af den belgiske regering ville skulle præsenteres for EU’s regeringsledere pĂĄ et rĂĄdsmøde og ville sandsynligvis antænde en diplomatisk krise med Spanien, vurderer TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede.