EU vedtager sine første sanktioner mod Venezuela

EU's udenrigsministre har på et møde i Bruxelles vedtaget at indføre en våbenembargo mod Venezuela.

EU indfører for første gang sanktioner mod Venezuela i et forsøg på at lægge pres på præsident Nicolas Maduro og hans styre.

Her og nu indfører EU en våbenembargo og et forbud mod salg af udstyr, der kan bruges til undertrykkelse af befolkningen i det sydamerikanske land.

Det har EU's udenrigsministre mandag besluttet på et møde i Bruxelles.

Samtidig gør de det juridiske grundlag klar til, at de på et senere tidspunkt kan optrappe sanktionerne ved at indefryse midler og indføre indrejseforbud.

- Disse tiltag vil blive anvendt på en gradvis og fleksibel måde og kan udvides, hedder det i beslutningen fra EU-mødet.

Vil ikke skade befolkningen

EU kan senere gå videre med målrettede sanktioner mod dem, der bryder principperne for demokrati og retsstat og krænker menneskerettighederne.

- Disse tiltag er designet til ikke at skade Venezuelas befolkning, hvis situation EU ønsker at lindre, hedder det i beslutningen.

Sanktionerne mod Venezuela er besluttet, efter at Maduros socialistparti i sidste måned erklærede sig som vinder af et regionalvalg.

Meningsmålinger havde på forhånd tydet på en klar sejr til oppositionen, der nægter at anerkende valgresultatet.

EU kritiserer "talrige uregelmæssigheder" ved valget 15. oktober og mangel på respekt for spillereglerne i Venezuelas forfatning.