Udland

Dansk pilot i New Delhi: Man kan lugte smoggen tre kilometer oppe i luften

I denne uge er smoggen i New Delhi 40 gange over, hvad man hos organisationen WHO har angivet som sikkert for mennesker.

Smoggen ligger som en tyk tåge over den indiske millionby New Delhi.

Selv i tre kilometers højde kan smoggen ses og lugtes. Det fortæller Lars Andersen, der er luftkaptajn for Ethiopian Airlines.

Han befinder sig netop nu i New Delhi, hvor han landede ved middagstid - dansk tid.

- Jeg var senest i Delhi for et par dage siden, og det er kun blevet værre. Man kan se smoggen hænge i luften, og man kan mærke det ved, at ens stemme bliver rusten og øjnene svier, fortæller Lars Andersen.

Sammen med sit kabinepersonale er han tjekket ind på et hotel, hvor de alle har fået udleveret mundbind til at bruge, hvis de skal ud.

- Men jeg har rådet mit hold til at blive inden døre i de timer, vi er her, siger han til TV 2.

En tydelig mærket by

Lars Andersen fortæller, at livet i byen er tydeligt mærket. De få mennesker, der vover sig udenfor, er iklædt mundbind, og mange skoler, universiteter og byggeprojekter er lukket. Desuden har myndighederne sat restriktioner op for biltrafikken.

- Mellem klokken 22 om aftenen og klokken 7 om morgenen er al lastbiltrafik forbudt. Og i dag er det kun biler med lige nummerplader, der må køre, mens det så er omvendt i morgen.

Flyselskaber aflyser flyvninger

Flyselskabet United Airlines har aflyst alle deres fly til og fra den indiske hovedstad. Først når luften i New Delhi bliver bedre, vil de igen flyve.

Så langt er Ethiopian Airlines, som Lars Andersen har fløjet for i tre år, dog ikke gået endnu.

Da Lars Andersen i formiddag fløj ind til Delhi fra Rwanda i Afrika, kunne han allerede begynde at lugte smoggen i tre kilometers højde.

- I dag, da vi landede, var sigtbarheden omkring 900 meter, og det er ok. Men når vi skal lette igen i aften, så kan sigtbarheden være nede på omkring 100 meter på grund af smoggen, og så er det ved at være kritisk. Jeg har ikke tidligere oplevet det så slemt, som det er nu, siger han.

Landmænd bryder reglerne - og sætter ild til marker

Det er ikke nyt, at luftkvaliteten i New Delhi er dårlig. Byen bliver konsekvent rangeret på toppen over steder med verdens værste luftforurening. Men noget har gjort situationen værre.

Landmænd i nabolandene har høstet afgrøder og sat ild til deres marker. På ulovlig vis, lyder det i Washington Post.

Det har skabt store røgskyer – et bidrag til den voldsomme forurening udledt af byggeprojekter, køretøjer og produktion af el og varme.

Luftforureningen i den indiske hovedstad er i gennemsnit 10 gange større end i København.

Kan få dødelige konsekvenser

Ifølge Ole Hertel, professor og sektionsleder på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, kan de store mængder smog få dødelige konsekvenser.

- Det er oppe på et niveau, hvor det vil have en effekt på befolkningen. Vi vil se en øget dødelig i byen. Folk vil dø af hjertekarsygdomme og luftvejssygdomme, siger han til TV 2.

I denne uge er smoggen i New Delhi 40 gange over, hvad man hos organisationen WHO har angivet som sikkert for mennesker.