Udland

Trump: Anklager om russiske forbindelser kan koste liv

Trump beskylder Demokraterne for at stå bag beskyldningerne om hans samarbejde med Rusland.

Anklagerne om, at den amerikanske præsidents kampagnestab har haft lidt for tætte bånd til Rusland, er et bevidst angreb på Trump-administrationen.

Sådan fremlagde Trump selv sit syn på sagen på et 26 minutter langt pressemøde ombord på Airforce One ved afslutningen på sin Asien-tur.

Kort forinden havde USA’s præsident Trump og Ruslands præsident Putin deltaget i APEC-topmødet i Danag i Vietnam, hvor de to ledere flere gange fik lejlighed til at tale sammen.

Efter dette møde kaldte Trump helt præcist anklagerne mod hans kampagne for et ”kunstigt attentatforsøg fra Demokraterne.” Det skriver Politico.com.

Trump tror på Putin

Det kom frem på pressemødet, at Donald Trump tror på Vladimir Putins udlægning af sagen og dermed, at russerne ikke forsøgte at manipulere det amerikanske præsidentvalg i 2016.

- Hver gang han ser mig, siger han: “Jeg gjorde det ikke”, og jeg tror virkelig, at når han siger det, så mener han det, sagde Trump på pressemødet.

Ifølge den amerikanske præsident har den store opmærksomhed på de påståede russiske forbindelser hæmmet USA’s muligheder for at opnå fælles fodslag med Rusland på vigtige områder.

- Mennesker vil dø

Trump fastslog, at beskyldningerne kunne skade forholdet mellem USA og Rusland i så høj grad, at russerne kunne være mindre tilbøjelige til at samarbejde om kriserne i Nordkorea, Syrien og andre lande. Og det sætter liv på spil.

- Dette kunstige attentatforsøg fra Demokraterne kommer i vejen, og det er en skam. Mennesker vil dø på grund af det, sagde præsident Trump og fortsatte:

- Det er et rent attentatforsøg, understregede præsidenten.

Uhørt i amerikansk historie

Trumps kommentarer genantændte øjeblikkeligt den ophedede debat i USA om Ruslands påståede forsøg på at hjælpe Trump til magten.

Donald Trumps udmeldinger står nemlig i skarp kontrast til de vurderinger, der blev fremlagt af de samlede amerikanske efterretningstjenester (CIA, FBI, NSA) i en rapport fra den 6.januar 2017, der støtter formodningen om, at Rusland forsøgte at manipulere valget.

- Jeg er foruroliget over, at vores præsident tror på en KGB-agent (Putin er tidligere direktør for FSB, det tidligere KGB, red.) og fortsætter med at nægte at tro på CIA. Jeg kan ikke huske, at det har været sådan nogensinde før i vores historie, vurderer Michael McFaul, der er professor i amerikansk statskundskab ved Stanford University, og som fungerede som USA’s ambassadør til Rusland fra 2012 til 2014 til Politico.com.