Udland

Rockband kritiserer nobelprismodtager

De irske rockband er ikke alene om kritikken af Myanmars leder. Også tidligere tilhængere og nobelprismodtagere har kritiseret Aung San Suu.

Det irske rockband U2 fordømmer nu Myanmars leder, Aung San Suu Kyi, for ikke at tage affære i forbindelse med den vold og forfølgelse, som rohingya-folket er blevet udsat for i den seneste tid. Det skriver The Irish Times

Blå bog: Aung San Suu Kyi - 2017

  • 72 år.
  • Myanmars udenrigsminister og de facto regeringsleder
  • Medstifter og leder af partiet National Liga for Demokrati (NLD).
  • Sad i alt 15 år i husarrest i tre perioder fra 1989 til 2010.
  • Modtog Nobels fredspris i 1991, mens hun var i husarrest.
  • Har to børn med nu afdød brite - dette er årsagen til, at hun ikke kan blive præsident, da man ifølge forfatningen, som præsident ikke må have nære slægtninge, som er udenlandske statsborgere.

U2 skriver i et indlæg på bandets hjemmeside, der er underskrevet af de fire bandmedlemmer Bono (Paul David Hewson), Edge (David Howell Evans), Adam Clayton og Larry Mullen Jr., at musikerne ikke i deres vildeste fantasi kunne forestille sig, at Aung San Suu Kyi ville forholde sig tavs til, at mere end 600.000 rohingyaer er blevet tvunget til at flygte fra politivold i Myanmar. 

I indlægget skriver bandet:

- Vi havde ikke forestillet os, at kvinden med den mest betydningsfulde stemme i denne konflikt ville reagere med tavshed. At disse grusomheder finder sted mod rohingya-folket, mens hun passivt sidder ved roret som leder for Myanmar, knuser vores sjæl og hjerter.

De irske rockband er langt fra alene om kritikken af Myanmars leder. Tidligere tilhængere af lederen samt mindst 13 nobelprismodtagere, heriblandt Malala Yousafzai, der har kæmpet for rettigheder til pakistanske kvinder, har kritiseret lederen. 

Også den tidligere italienske udenrigsminister Emma Bonino og grundlæggeren af Huffington Post, Arianna Huffington, har kritiseret Aung San Suu Kyi for manglende handling.

Aung San Suu Kyi modtog i 1991 Nobels fredspris for sin indsats for demokrati i Myanmar.

Udeblev fra møde i FN

Suu Kyi mødte ikke op til FN’s generalforsamling i midten af september, men valgte i stedet at holde en tv-transmitteret tale fra Myanmar, hvor hun kun med få ord forholdt sig til de, på daværende tidspunkt, over 400.000 rohingyaer, der er flygtet fra landet.

- Vi er bekymrede over, at muslimer flygter over grænsen til Bangladesh. Vi ønsker at finde ud af, hvad der reelt er problemet, sagde Aung San Suu Kyi.

Samtidig lagde Suu Kyi i talen ikke direkte afstand til militæret, som af FN beskyldes at stå bag operationer rettet mod rohingyaer. Blandt andet skulle militæret have stået bag nedbrændinger af rohingya-landsbyer og udlægning af landminer med henblik på at ramme rohingyaer.

Aflyste telefonmøde med U2

U2 har forsøgt at kontakte Myanmars leder de seneste par måneder for at tale direkte om konflikten i hendes land. De forventede faktisk at skulle tale med lederen i denne uge, men Suu Kyi aflyste det ellers planlagte telefonopkald.

Bandet refererer i indlægget til et citat fra Martin Luther King:

- Den ultimative tragedie er ikke de dårlige menneskers undertrykkelse af andre mennesker, men at de gode mennesker er stiltiende om problemet.

Om konflikten i Myanmar

Størstedelen af Myanmars befolkning er buddhister, mens rohingya-minoriteten primært består af muslimer. Siden militærets styre sluttede, er en buddhistisk nationalisme blomstret op i landet, og racisme over for rohingyaerne har bredt sig i befolkningen.

For fem år siden eksploderede stridighederne mellem rohingyaer og buddhister i blodige sammenstød, som resulterede i, at flere end 100.000 rohingyaer blev drevet på flugt.

Den 25. august i år angreb militante rohingyaer 30 politi- og grænseposter. Det har igangsat en omfattende modreaktion fra Myanmars militær mod det, der af militæret betegnes som ”terrorister”.

Ifølge rohingya-flygtningene har Myanmars militær intentioner om at få alle rohingyaer ud af landet.