Udland

Polsk leder: Vi skal få det syge Europa helet

På Polens uafhængighedsdag lægger Polens ubestridte overhoved ikke skjul på, at han mener, at EU og det liberale Europa går den forkerte vej.

I silende regn og en stiv vind tog Polens ubestridte politiske overhoved, Jarosław Kaczyński, fredag aften bladet fra munden, da han i aftenmørket midt i Warszawa foran statuen af statens grundlægger kaldte Europa for sygt.

- Polakkerne kan vise det syge Europa en vej til heling.

Lørdag er det Polens uafhængighedsdag. De næsten 40 millioner polakker fejrer, at Polen efter at have været fjernet fra landkortet i årtier igen fik sin identitet den 11. november 1918. Men det er ikke kun en fejring, det er også en mindedag for alle de faldne og dræbte i Polens blodige historie.

Borgerne flygter før højrenationalistisk folkemarch

En del af hovedstadens borgere har dog valgt at forlade hovedstaden af frygt for optøjer. Markeringen foregår nemlig både officielt med katolske messer, tale fra præsidenten og så med en enorm højrenationalistisk march, hvor politiet venter op imod 100.000 deltagere.

Det er denne, som nogen frygter, kan komme ud af kontrol. Telegrambureauerne melder om tilrejsende fascister og nynazister fra både Italien, Spanien, Ungarn og Sverige.

Samtidig bruger Kaczyński, der er leder at det regerende Lov og Retfærdighed-partiet PiS, altså dagen til at markere, at den historiske krise med EU langtfra er bilagt.

Polen i konflikt med EU

EU overvejer retssag mod det store medlemsland mod øst, blandt andet fordi PiS er ved at gennemføre en reform af retsvæsenet, som giver politisk kontrol over udnævnelsen af dommerne. Noget, der er i strid både med Polens grundlov og EU's regler om retsstatens tredeling af magten.

Samtidig nægter Polen at tage imod flygtningekvoterne bestemt af EU. Regeringen mener, at flygtningene er en trussel mod landets kristne ståsted som et stærkt katolsk land.

- Vi skal tilbage til vores fundamentale værdier – en civilisation baseret på kristendommen, siger Kaczyński.

Hans parti, der konstant prædiker nationalisme og patriotisme, ligger lunt i meningsmålingerne med omkring 40-45 procents tilslutning.

Stigende nationalisme

TV 2s hold i Bruxelles har rejst rundt i Polen i ugen op til uafhængighedsdagen for at tage temperaturen på den stigende nationalisme og finde ud af, hvad den grunder i.

Er det angsten for migration? Er det vrede over regler fra Bruxelles? Moralsk og religiøs kvababbelse over liberale rettigheder til homoseksuelle og kvinders ret til abort? Eller får regeringen støtte, fordi den har sat pensionsalderen ned fra 67 til 65 år for mænd og ned til 60 år for kvinder? Samtidig har regeringen givet 500 zloty (cirka 900 kroner) om måneden til familier med mere end ét barn.

Svaret er, at det er en blanding af det hele. Vi giver her ordet til polakker fra land og by, højreorienterede og venstreorienterede, unge og gamle:

- Der er altid messe for fædrelandet

Bonde-ægteparret Andrzej og Malgorzata Wardaszka bor på en bondegård et par timers kørsel øst for Warszawa, hvor de har 50 malkekøer.

De stemmer begge på regeringspartiet PiS – han er politisk repræsentant for landsbyens 400 indbyggere, og hun er formand for husmoderforeningen:

- EU kritiserer os urimeligt nogle gange, fordi vi stemmer på, hvem vi vil, og fordi vi ikke vil have flygtninge. Vi gør, som vi vil, vi er en fri nation, og vi gør vores pligt i EU-systemet. Men vi har vores egne holdninger, og det skal vi have lov til, fortæller Andrzej.

- Vi har sat et flag op på vores hus. Flaget har altid været oppe, uanset om min mand var landsbypræsident eller ej. Vi lærer vores børn det samme, og vi fejrer det ved at gå i kirke. Der er altid messe for fædrelandet, siger Malgorzata.

I den lille by Andrzejewo øst for Warszawa er forsangeren for seniorkoret, Teresa Litwa, af samme holdning:

- Vi er i Europa, selvfølgelig, og vi skal acceptere visse regler og regne det med, fordi vi er en del af Europa. Men polskhed er vores. Polen er, har været og vil være vores. Og det er sådan, vi har det. Polsk først, europæisk derefter.

- Vi har arbejdet meget hårdt på at blive optaget i EU

Maciej Broniarz er bestyrelsesmedlem af KOD, Komiteen for Forsvar af Demokratiet. Bevægelsen er stærkt imod både højrenationalisme og mod regeringens reformer af retsvæsenet, som bevægelsen mener undergraver demokratiet. Derfor har KOD op til uafhængighedsdagen lejet en sporvogn, som de kører rundt i. Han forklarer:

- Vi fokuserer ikke på at være aggressive eller uvenlige overfor fremmede eller mennesker, som har et andet verdenssyn end os. Vores største bekymring er, at vi har arbejdet meget hårdt på at blive optaget i EU og på at blive et betydningsfuldt medlem af det europæiske fællesskab, og nu gør regering alt, hvad den kan, for enten at få os ekskluderet fra EU eller gøre os uvæsenlige i EU.

- Familien er nationens fundament

Anna Malczewska er medlem af den stærkt højrenationalistiske ungdomsbevægelse ”Hele Polens ungdom”, MW, som er imod EU, homoseksuelles rettigheder og fri abort. "Hele Polens ungdom" arrangerer den store folkemarch i Warszawa i dag for patriotisme og uafhængighed. Anna læser Europa-studier på Warszawa Universitet:

- Som ung kvinde mener jeg, at nationalismen i sin essens, i sin grundidé, forsvarer værdier som for eksempel familien, og familien er samfundets og nationens fundament. Og som vi ved, så er kvinden familiens fundament, forklarer hun.

Robert Bąkowicz er en af topfigurerne i ONR, "Den Radikale Nationale Enhed". Det er en af de mest højrenationalistiske bevægelser i Polen med rødder helt tilbage til 1930'erne og fascismen. Robert er præsident for hele folkemarchen. ONR og MW har i sig selv ikke særligt mange medlemmer – under 10.000 hver. Men deres nationalistiske retorik tiltrækker mange på uafhængighedsdagen:

- Denne march betyder meget for os. Det er sådan, vi opbygger vores engagement for vores nationale identitet og manifesterer vores hengivenhed for vores forfædres værdier. Vi er imod det, vi ser som de vestlige og skandinaviske samfunds forfald. Situationen med migration og islamisering af Skandinavien er et tydeligt bevis, fortæller Robert.