Udland

Morten Østergaard i britisk avis: Flyt til Danmark - vi har brug for jer

Politikeren lover briterne en hyggelig velkomst hos virksomhederne.

Skandinavisk design, bacon, Lurpak, Lego og dårlige jokes. Danmark har meget at byde udlændinge på, og netop med disse fristelser forsøger den politiske leder for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, at lokke briterne til Danmark. 

Opfordringen, der er blevet bragt som et indlæg i den britiske avis The Guardian, kommer i kølvandet på, at et flertal af briterne stemte for Brexit den 26.juni 2016.

- I skal vide, at vi støtter jer. Vi forstår, hvordan skilsmissen fra EU fylder jeres hverdag med usikkerhed. En usikkerhed for jeres samliv, arbejdsliv, boligsituation og generelt det fremtidige liv i Storbritannien efter Brexit. Det må være angstprovokerende ikke at vide, hvad man kan forvente, skriver Morten Østergaard i indlægget.

Den politiske leder foreslår, at briterne flytter til Danmark, fordi vi mangler udenlandsk arbejdskraft.

Han nævner helt konkret, at der indenfor tech-industrien er brug for udviklere. At industrien for informations- og kommunikationsteknologi mangler konsulenter, samt at byggebranchen har brug for tekniske entreprenører og håndværkere. Han ser desuden et behov for flere landbrugsarbejdere i landbrugssektoren og flere kvalificerede arbejdere i servicefagene.

- Vi lover jer, at mange danske virksomheder er klar til give jer en varm og hyggelig velkomst.

Ifølge Morten Østergaard har danskerne kun set toppen af isbjerget, når det gælder de fremtidige økonomiske udfordringer, som Danmark står overfor.

- Et stigende antal ældre, en økonomi i vækst og politiske kræfter, der mobiliserer mod bevægelsesfrihed, betyder, at vi nu er på vej mod problemer. Derfor inviterer Det Radikale Venstre jer nu til at komme til Danmark. Her kan I få alle fordelene ved at være medlem i EU.

Fejlagtig sammenkobling

Bjarke Møller, der er direktør for Tænketanken Europa, mener ikke, at formanden for De Radikale skal blande Brexit sammen med manglen på arbejdskraft i Danmark.

Om Tænketanken Europa

  • En uafhængig tænketank med fokus på Europa
  • Tænketankens mission er at finde konstruktive og fremadrettede bud på Danmarks rolle i det europæiske samarbejde
  • Tænketanken er etableret af CO-industri og Dansk Industri (DI) med det formål at styrke den europapolitiske debat og politikudvikling i Danmark

- Danmark skal ikke sidde og plukke briter ud af Brexit. Briterne må selv finde ud af, hvad det er for et politisk kaos, de har kastet sig ud i.

På nuværende tidspunkt forhandler de resterende 27 EU-lande med Storbritannien om Brexit. Forhandlingerne handler blandt andet om de fremtidige rettigheder for de tre millioner EU-borgere, der i dag bor i Storbritannien. Og om godt en million briter der bor i et andet EU-land.

Hvem skal betale regningen?

Den helt store strid mellem parterne er dog betalingen ved udgangen. De løfter, som premierminister Theresa May har givet, er blevet omregnet til et tilbud om at betale 20 milliarder euro (150 milliarder kroner).

Men EU-landene mener, at briterne skal være med til at betale for det, de selv har været med til at beslutte som medlem.

De jagter derfor løfter om betaling af i alt op imod 60 milliarder euro (450 milliarder kroner).

- Lad os lige se, hvordan den britiske forhandling udvikler sig. At koble Brexit med behovet for arbejdskraft i Danmark, synes jeg, er for kækt, siger direktøren for Tænketanken Europa. 

Systematisk tiltrækning af arbejdskraft

Det er planen, at Storbritannien trækker sig ud af EU i 2019.

Bjarke Møller medgiver, at det også er i Danmarks interesse at tiltrække arbejdskraft fra Storbritannien efter Brexit.

- Vi har en interesse for, at der er fri bevægelighed for arbejdskraft, samt at briterne fortsætter med at være en del af det indre marked. Men når det gælder tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft, så skal den være systematisk.