Udland

Louvre åbner i ørkenen

Lørdag slår Abu Dhabis milliarddyre version af Frankrigs berømte kunstmuseum Louvre dørene op for publikum.

Hele kulturpaletten bliver rullet ud, når Abu Dhabi lørdag åbner sin afdeling af det berømte franske Louvre-museum for publikum.

Selve snoreklipningen fandt sted forleden med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som den mest prominente gæst.

- Museet vil være fuld af liv med workshops, rundvisninger, musik, internationale optrædener og nogle få overraskelser undervejs, skriver museet på sin hjemmeside om weekendens festligheder.

Mavedansk og kinesisk parade

Lørdag formiddag lægges der ud med en forestilling kendt som Al Ayyala med mandlige dansere og musikere.

Forestillingen er ifølge hjemmesiden en af de bedst kendte kulturelle traditioner i De Forenede Arabiske Emirater, som Abu Dhabi er del af.

Derefter optræder en gruppe børnedansere.

Og så går det slag i slag med maskedans fra Mali, en såkaldt flyby fra luftfartsselskabet Etihad, der er blandt museets sponsorer, og en kinesisk parade, der kombinerer musik, akrobatik og berømte løve- og dragedanse.

Om aftenen optræder den franske rock- og popmusiker Matthieu Chedid, bedre kendt som - M -, på pladsen foran Louvre Abu Dhabi.

Har lånt navn i 30 år

Navnet udlejes fra kunstmuseet Louvre i Paris, hvor blandt andet "Mona Lisa" af Leonardo da Vinci hænger. Prisen for at bruge navnet de næste 30 år er cirka 3,2 milliarder kroner.

Bygningen, der har kostet omkring otte milliarder kroner, er designet af den prisvindende franske arkitekt Jean Nouvel. Og den er i sig selv et besøg værd ifølge flere medier.

Med stringent design, kølige stengulve og udsigt ud over krystalklart vand står museet i skarp kontrast til den varme ørkennation udenfor.

En sølvkuppel gennemhullet med arabesk mønster synes at flyde over de hvide gallerier. Fænomenet har Nouvel omtalt som "lysregn".

For at nå ned til jorden må hver lysstråle krydse gennem otte lag arabesker.

Dermed skabes et konstant skiftende mønster, som minder om skygger fra palmetræer eller fra et tag over et traditionelt arabisk marked.

Første af tre museer

Men museets udstillinger er naturligvis det, der skal få folk til at betale de 60 dirham - cirka 105 danske kroner - som en billet ifølge museets hjemmeside koster.

Og med værker af Alberto Giacometti, Pablo Picasso, Vincent van Gogh og mange andre verdensnavne kan Louvre Abu Dhabi ifølge BBC blive "kunstelskeres nye paradis i ørkenen".

Louvre Abu Dhabi er det første af tre museer, der skal åbne på øen Saadiyat og gøre Abu Dhabi til et kulturelt mekka.

De to andre bliver Guggenheim Abu Dhabi og Zayed Nationalmuseum.