Udland

Hård kritik af Polen: - Aldrig før har EU stået overfor så stor en trussel mod vores værdier

EU-parlamentarikere tager bladet fra munden i hård kritik af Polens national-konservative regering.

Lørdag fejrer polakkerne deres nationaldag i Warszawa, og op mod 100.000 forventes at deltage i nationalistiske marcher til støtte for den national-konservative regering ledet af PiS-partiet.

Men få dage før nationaldagen er der endnu engang kommet skarp kritik fra EU. Polen har siden januar 2016 været i en åben konflikt med EU-systemet, og forholdet mellem de to har nu nået et historisk lavpunkt.

EU-kommissionens vicepræsident Frans Timmermans har i denne uge tordnet mod den polske regering og fremlagt sine bekymringer om regeringens omfattende reformer af landets retssystem.

- Jeg er nødt til at sige det til jer meget tydeligt i dag. Kommissionen er af den holdning, at disse love udgør en trussel mod retssikkerheden, en systemisk trussel mod retsstatsprincipperne i Polen, sagde Timmermans i Europaparlamentet.

Roberta Metsola fra Europaparlamentets konservative parti har utvetydigt bakket op om Timmermans budskab:

- Aldrig før har EU stået overfor så stor en trussel mod de værdier, vi står for.

’Atombomben’ kan bruges mod Polen

EU truer derfor for første gang nogensinde med at aktivere den såkaldte artikel 7, EU-traktatens ’atombombe’, mod Polen. ’Atombomben’ kan anvendes i tilfælde af overtrædelse af EU’s fælles værdier, og den kan potentielt helt fratage et lands stemmeret.

Truslen kommer, efter det polske parlament i juli vedtog fire love, der i praksis vil underminere magtens tredeling. Lovene vil blandt andet give regeringen mulighed for at øve direkte indflydelse på landets domstole og valget af dommere. Tusindvis af polakker gik på gaden i Warszawa i protest, men selvom den polske præsident Andrzej Duda efterfølgende nedlagde veto mod to af lovene, var det for meget for EU.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over

Angrebet på domstolenes politiske uafhængighed var dråben, der fik bægeret til at flyde over. EU-kommissionen, som har holdt tæt øje med Polen, siden PiS-partiet overtog regeringsmagten i efteråret 2015, annoncerede, at man overvejede at aktivere ’atombomben’. På samme tid indledte kommissionen en såkaldt traktatbrudsprocedure, som skal få et medlemsland til at rette ind efter EU-lovgivningen.

- Retsstatsprincipperne er selve rammen for demokratiets eksistens. Det, vi ser i Polen, er meget vigtigere end blot et medlemsland, der ikke følger den ene eller den anden lov. Når vi taler om retssystemets uafhængighed, så er det ikke en konkret lov, men en fundamental søjle for vores demokrati, lød det fra Birgit Sippel fra Europaparlamentets socialdemokratiske parti i denne uge.

Præsident Duda har siden præsenteret to nye versioner af de love, han nedlagde veto mod i juli. EU er dog fortsat bekymret over lovforslagene og er i gang med at analysere dem.

Nægter at tage imod EU’s flygtninge

EU-kommissionen har flere traktatbrudsprocedurer i gang mod Polen, men landet nægter fortsat at rette ind efter kommissionens anbefalinger.

Blandt andet nægter Polen sammen med Ungarn og Tjekkiet at tage imod flygtninge fra Grækenland og Italien under det omfordelingsprogram, som EU’s regeringsledere vedtog i efteråret 2015, da flygtningekrisen var på sit højeste.

Den polske regering har også bevidst valgt at ignorere en afgørelse ved EU-domstolen i juli om at stoppe med at fælde træer i den beskyttede Białowieża-urskov.

EU-kommissionen overvejer i øjeblikket, om sagerne om omfordeling af flygtninge og de traktatstridige reformer af retssystemet skal føres for EU-domstolen i Luxembourg.