Udland

Ingen troede, at det var muligt - manden med utallige sexskandaler vil redde Italien

Den skandaleombruste Silvio Berlusconi på 81 vil gøre comeback.

“Han har rejst sig fra asken, han er tilbage i manegen. Manden er et geni. Imod alle odds er han tilbage endnu engang.”

Disse ord kommer fra en ekspert i politik fra Universitetet Luiss i Rom, Roberto d’Alimonte. Og udmeldingen er ikke til at tage fejl af.

Silvio Berlusconi har siddet ved magten i Italien i flere omgange. Den 81-årige forretningsmand, der ejer flere tv-stationer og mediehuse, supermarkedskæder m.m. gik ind i politik i 1994 og vandt en kæmpe sejr med sit parti FORZA ITALIA. I de efterfølgende 16 år var han premierminister det meste af tiden, til han faldt med et brag i 2011. Han måtte trække sig, da det ikke lykkedes ham at styre Italien igennem den dramatiske gældskrise. Desuden blev hans omdømme som troværdig og hæderlig statsmand mildest talt mere og mere blakket i den periode.

Elegante middagsselskaber eller bunga bunga-fester?

Der var ifølge mange italienere alt for meget opmærksomhed om de såkaldte bunga bunga-fester, der foregik i hans store villaer og palazzoer i Rom, Milano og på Sardinien. Han selv kaldte dem “elegante middagsselskaber”, men mange helt unge showpiger og modeller kunne bevidne, at der foregik meget lumre aktiviteter i forbindelse med serveringerne.

Bunga bunga-skandalerne kulminerede med en retssag, hvori Berlusconi blev beskyldt for at have haft sex med en mindreårig prostitueret, en ung marokkansk mavedanserinde, der gik under kunstnernavnet Ruby Hjerteknuser. Han skulle angiveligt have betalt hende klækkelige summer for sex og selskab, mens hun stadig var mindreårig. De lærte hinanden at kende, da hun var blot 16 år. Sagen blev en bombe under Berlusconi og i forbindelse med afsløringen, fik han også fyret en løgn af, der kom til at koste ham dyrt og som var strengt ulovlig. 

Da Ruby Hjerteknuser en dag bliver anholdt for at have stjålet 1000 euro fra en kollega (en brasiliansk pige, hun delte værelse med) prøver Berlusconi at få hende løsladt ved at lyve overfor politimesteren i Milano. Han er på det tidspunkt premierminister og deltager ved et stort topmøde i Paris. Han går udenfor døren, da han får besked om, at Ruby er arresteret. Han frygter, at deres forhold vil blive afsløret for offentligheden og siger derfor til politichefen, at han straks skal løslade hende, fordi hun er datter af Egyptens præsident Mubarak. Det var en tyk løgn, som han senere blev dømt for, da der var tale om groft embedsmisbrug.

Valg på Sicilien er generalprøve på forårets parlamentsvalg

I søndags var der regionalvalg på Sicilien, som har delvis selvstyre og dermed et rigtigt parlament. Der var tre hovedkandidater til posten som regionspræsident. En stillede op for centrum-venstre (PD - fhv. regeringsleder Matteo Renzis parti), en for protestbevægelsen 5- Stjernebevægelsen (Komikeren Grillos parti) og en for centrum-højre koalitionen (Berlusconis Forza Italia, Lega Nord og Italiens Brødre).

Højrefløjen vandt, og Berlusconi jublede triumferende og høstede det meste af æren for sejren, selvom hans alliancepartnere givet også havde en del af fortjenesten. Lega Nord er et indvandrerkritisk parti, som har slået sig op på, at de vil stoppe immigrationen og sende “alle de afrikanske migranter hjem”. Det er der mange både på Sicilien og i resten af Italien, som synes er en vældig god idé.

Når Berlusconi vinder, er det ikke fordi han er stærk, men fordi hans modstandere er svage, lyder det fra historieprofessor Giovanni Orsina Video: Michael Rathje

Valget på Sicilien regnes for en generalprøve på parlamentsvalget, der skal finde sted i det tidlige forår. Ofte har man set, at de sicilianske vindere af valget svarer til dem, der efterfølgende vinder på nationalt plan. Silvio Berlusconi og de andre ledere fra højrefløjen Matteo Salvini (Lega Nord, højrepopulistisk parti) og Giorgia Meloni (Italiens Brødre, yderste højrefløj) har ført valgkampagne på Sicilien med resten af landet som tilskuere og samtidig benyttet lejligheden til at slå deres koalition fast. 

Ingen kronprins i sigte

Berlusconi er gang på gang blevet bedt om at udpege en efterfølger eller i det mindste at lufte muligheden for at finde en kronprins. Det er bare aldrig rigtigt lykkedes. Han selv siger ofte, at der simpelthen ikke er andre, der egner sig ligeså godt til at være leder af FORZA ITALIA som ham selv.

Det er bestemt ikke alle vælgere i Italien, der ser frem til endnu et comeback af Berlusconi. Mange er trætte af at have ham "siddende på skuldrene". Video: Michael Rathje

Han har været involveret i utallige retssager i de seneste mange år, og én af dem endte i Højesteret i 2013. Der fik han en dom på fire års fængsel for skattesvindel. Han endte med kun at afsone ét år. Det gjorde han ved samfundtjeneste som besøgsven på et plejehjem. Som supplement til dommen blev han frataget muligheden for at bestride et offentligt erhverv i seks år. Derfor er det usandsynligt, at han vil kunne blive valgt personligt i 2018, selvom han klynger sig til en spinkelt håb om, at Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg omstøder dommen. Men det gør ikke den store forskel for Silvio Berlusconi. Han kan sagtens være leder og stemmesluger, siger han, og styre partiet og landet uden at sidde i parlamentet.

Så på trods af sexskandaler, hjerteoperationer, prostatakræft, en temmelig fremskreden alder, domme for svindel, bestikkelse og korruption, igangværende retssager og masser af løgne, er Berlusconi endnu engang klar til at redde Italien med sin “positive liberale revolution”.