Udland

Homoseksuelle mænd i tårer efter undskyldning fra skotsk førsteminister

Homoseksuelle skotter, der tidligere er dømt på grund af et forhold til en anden mand, får nu renset deres straffeattest.

Tirsdag var en stor dag for homoseksuelle mænd i Skotland.

For da landets førsteminister indtog talerstolen i det skotske parlament, var hun både bevæbnet med en historisk lovændring og en dybfølt undskyldning.

- Tidligere kunne hundredvis af mennesker i Skotland blive dømt som kriminelle – kun for at elske en anden voksen, lød ordene blandt andet fra Nicola Sturgeon.

Det skriver BBC.

Med en ny lov benåder Skotland nu homo- og biseksuelle mænd dømt under tidligere love. Love, der gjorde det ulovligt for mænd at være sammen med mænd.

Indtil 1981 var homoseksualitet forbudt i Skotland, og da man i 1981 ændrede loven gjaldt det kun for mænd over 21 år. Først i 1997 ændrede man loven igen og gjorde det lovligt for mænd ned til 16 år at være sammen en person af samme køn.

- Vi anerkender nu, at vi har været helt uretfærdige, sagde Nicola Sturgeon.

- Lovene afskrækkede folk fra at være ærlige om deres identitet til familie, venner, naboer og kolleger, og ved at sende en besked fra parlamentet om, at homoseksualitet var forkert, opfordrede man til homofobi og had.

En "utvetydig og helhjertet" undskyldning

Udover de vante parlamentarikere var flere borgere med sagen helt tæt på hjertet mødt op for at høre Nicola Sturgeon på talerstolen.

Flere homoseksuelle mænd havde indfundet sig på tilhørerrækkerne – og deres reaktion på førsteministerens undskyldning var lykke og lettelse.

- I dag, som førsteminister, kommer jeg med en utvetydig og helhjertet undskyldning for disse love og for den skade, de forårsagede for så mange, sagde Nicola Sturgeon.

- Intet, som dette parlament gør, kan slette disse uretfærdigheder, men jeg håber, at denne undskyldning sammen med vores nye lovgivning kan give trøst til de, der udholdt disse uretfærdigheder.

Rene straffeattester

Med den nye lovændring bliver tidligere dømte mænds straffe også fjernet fra deres straffeattester.

Det fortæller den skotske justitsminister, Michael Matheson, der kalder loven et vigtigt skridt på vejen mod retfærdighed.

- Disse diskriminerende love vil – selvom de nu er ændret – få betydning for mennesker den dag i dag, og det er kun rigtigt, at vi adresserer de historiske fejltagelser, sagde han ifølge BBC.