Udland

Et år efter valget - her er Trumps mur

På grænsen mellem USA og Mexico står otte bud på den mur, Donald Trump har lovet sine vælgere. 

Mexicaneren sidder overskrævs på toppen af det tre meter høje hegn. 

Benene dingler ned på hver sin side af stålpladerne, og han vifter med armene for at holde balancen. 

TV 2 er på optagelser i ingenmandsland mellem USA og Mexico ved San Diego i Californien. 

Pludselig, for rullende kamera, klatrer en mand fra den mexicanske side op på toppen af det ene af de hegn, der adskiller de to lande. 

Grænsevagterne afbryder straks optagelserne. 

- Træd tilbage. Der kan være flere på vej, advarer de TV 2s tv-hold. 

Nu er det op til dem at få mexicaneren ned igen - og væk fra USA. 

Otte bud på Trumps mur 

- Den er rimelig skrækindjagende at se på, siger grænsevagt Theron Francisco og banker på den hårde væg.

Ni meter over ham er toppen af den massive betonmur dækket med et pigtrådshegn.

- Den har en meter tyk beton, så det vil være virkelig svært at bryde igennem den. Det vil tage mange timer, arbejdskraft og masser af udstyr, forklarer han.

Muren, Theron Francisco taler om, er en såkaldt prototype – en foreløbig udgave af den mur, Donald Trump lovede sine vælgere, da han vandt præsidentvalget for et år siden.

Den står kun få meter fra det nuværende hegn, mexicaneren forsøger at klatre over. 

Her på grænsen ved San Diego har Grænsepolitiet opført i alt otte prøvemure i samarbejde med flere byggefirmaer. 

De står på ræd og række mellem de to eksisterende hegn, der adskiller USA og Mexico og er opført i flere forskellige faconer og farver. Der er en i beton, en i stål, en blå og en gennemsigtig. Fælles for dem alle er, at de skal kunne holde illegale immigranter ude og forhindre dem i at krydse grænsen til USA.

- De skal virke afskrækkende. Forhåbentlig vil illegale immigranter se dem og tænke: "Det vil vi ikke risikere", siger Theron Fransisco.

Testes for gennembrydning 

Det vides endnu ikke, om prototyperne nogensinde vil blive til en rigtig mur. 

Det er den amerikanske kongres, der skal godkende budgettet til Trumps mur, og her er der i øjeblikket ikke opbakning til projektet. 

Men senere denne måned vil grænsepolitiet alligevel gå igang med at teste prototyperne. Dels fordi de overvejer at bruge en af dem til forbedring af de nuværende hegn, men også så de er klar, hvis Kongressen ændrer mening. 

- De skal testes for, hvor svært det er at klatre over dem, om man kan bryde igennem dem, og om man kan grave sig under, fortæller Theron Francisco. 

Hegn, der ikke virker 

I øjeblikket er der to hegn, der adskiller USA og Mexico. Det ene er cirka tre-meter højt og er bygget i stålplader fra Vietnam-krigen. Det er det, der står tættest ved den mexicanske side af grænsen. Det andet er et hegn bygget i stål, der står på den amerikanske side. 

Men de to hegn virker ikke altid efter hensigten, mener grænsepolitiet i San Diego. Særligt fordi hegnet på den mexicanske side er lavt. 

- Det tager kun omkring otte sekunder at klatre over, og selve designet - med stålplader, der ligger på tværs - hjælper dig nærmest over, forklarer Theron Francisco. 

Få minutter efter får vi selv syn for sagen. 

Bandeord mod USA  

- Jeg har et visum, råber mexicaneren til grænsevagterne, da Theron Francisco og hans kollega, Vincent Pirro, kommer hen mod ham. 

- Så må du gå til den autoriserede grænseovergang, råber Vincent Pirro tilbage. 

Men mexicaneren bliver siddende og sender flere vrede bandeord mod USA. 

To grænsevagter på heste kommer ridende til. 

Til sidst giver mexicaneren dog op og klatrer ned på den mexicanske side igen. 

Huller i hegnet 

Mexicaneren lykkedes ikke med sit forehavende. 

Men det er der andre, der gør. I det hegn, der ligger på den amerikanske side, er der store huller i stålnettet. Det er fra de gange, det er lykkedes illegale immigranter at slippe over det mexicanske hegn og derpå bore sig igennem hegnet på den amerikanske side.

- Det er ret nemt og kræver kun en almindelig økse eller sav, fortæller Vincent Pirro, der også er grænsevagt hos San Diego Grænsepoliti. 

Hver dag tilbageholder grænsepolitiet i San Diego i gennemsnit 97 illegale immigranter, der forsøger at krydse grænsen til USA i jagten på et bedre liv.

Det håber de nu, at en af prototyperne kan lave om på - hvis de altså ender med at blive opført på den mexicansk-amerikanske grænse.

- Hullerne her viser mig, at det nuværende hegn stadig kan blive forceret. Det er derfor, vi har de nye prototyper, som vi tester. Vi håber, de kan forhindre nogle i at bryde igennem, siger Vincent Pirro.