Udland

Efter 93 år er debat om Lenins lig blusset op igen

Debatten om Lenins balsamerede lig er igen blusset op i Rusland. Skal de jordiske rester af Lenin fjernes fra Den Røde Plads og begraves?

I alle andre sammenhænge ville vi have betragtet det som makabert. Siden 1924 har liget af Vladimir Iljitsj Lenin, eller rettere, en balsameret skikkelse, der har en vis lighed med ham, ligget til offentlig beskuelse i en til formålet indrettet bygning på Den Røde Plads. Og den dag i dag er russerne stadig uenige om, hvad der skal ske med hans jordiske rester.

I Sovjet-tiden valfartede russere og udlændinge i hundredtusindvis til Lenins mausoleum for at få et glimt af manden med den karakteristiske kasket, anføreren for de oprørske bolsjevikker, som greb magten ved et kup den 7. november 1917 og med stor brutalitet forvandlede Rusland til en étparti-stat.

Det vil komme til masseuro, hvis nogen skulle finde på at gøre alvor af flytteplanerne

Gennadij Sjuganov, leder af kommunisterne

For sovjetborgerne var det nærmest en pligt at aflægge den afdøde kommunistleder et besøg inde bag den lyserøde granitbygning, det præparerede lig indgik i sovjetstatens Lenin-kult og var kommunismens dyrebareste relikvie.

Lenins lig i 1924
Lenins lig i 1993

Klik og træk i pilen til højre på billedet for at se, hvor meget det balsamerede lig har ændret sig fra 1924 til 1993.

Faktisk huser mausoleet et særligt Lenin-laboratorium, som udelukkende er beskæftiget med at bevare kroppen i glaskisten, fra den lyse hud på hænderne til hårene på hans bryst. Det er de samme udødeligheds-specialister, som har sørget for at bevare ligene af Vietnams Ho Chi Minh og Nordkoreas Kim Jong-il for eftertiden.

Lovforslag om at fjerne resterne af Lenin 

Nu har 100-året for den russiske revolution igen fået debatten om Lenins balsamerede lig til at flamme op. I foråret fremlagde medlemmer af det russiske parlament dumaen et lovforslag om at fjerne liget fra Den røde Plads og begrave det. Den indflydelsesrige russisk-ortodokse kirke har flere gange opfordret til at begrave revolutionshelten.

Senest har også den tjetjenske leder Ramzan Kadirov ladet forstå, at han synes, det er på høje tid at begrave, hvad der er tilbage af Lenins krop:

- Det må være slut med at glo på Lenins lig. Det er helt forkert, at der i hjertet af Rusland, på den røde plads, befinder sig en kiste med en død mand. 

Meningsmålinger tidligere på året viste, at 63 procent af russerne går ind for at begrave Lenin, men en tredjedel af befolkningen vil lade ham blive i Mausoleet.

Især kommunistleder Gennadij Sjuganov har ført an i kampen for at bevare Mausoleet som det er og har fordømt alle forslag om begravelse som ”uforskammede” og advaret om, at det vil komme til ”masseuro”, hvis nogen skulle finde på at gøre alvor af flytteplanerne.

Selv den ortodokse kirke har ifølge kommunistlederen erkendt, at Lenin er forskriftsmæssigt stedt til hvile, idet liget befinder sig to meter under jordoverfladen, svarende til dybden af en standardgrav!

Goodbye Lenin? Spørgsmålet har raset lige siden Gorbatjov-tiden, og hver gang er det endt med status quo. Præsident Vladimir Putin har omhyggeligt undgået at støde nogen fra sig ved vælge side, men hans administration har ladet forstå, at en begravelse af Lenins jordiske rester ”ikke står på programmet”.

Makabert eller ej. Der ligger en død mand på Den Røde Plads. Og foreløbig tyder alt på, at her får han lov at blive.