Rasmus Tantholdt solgte sin journalistiske sjæl i Nordkorea

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt var i Presselogen for at fortælle om sin rejse til Nordkorea.

Journalister lever af deres integritet og uafhængighed, men hvad gør man så, når man laver reportager fra en diktaturstat som Nordkorea? Det var TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt inviteret i Presselogen for at debattere, og han var selv ikke i tvivl: Han solgte sin journalistiske sjæl til diktaturstaten.

- Som journalist er det noget, jeg normalt aldrig ville gøre. Men det er en helt speciel situation, og alternativet var, at jeg sad hjemme i Danmark og ikke havde mulighed for at rapportere om Nordkorea og det, ville jeg synes, var værre, sagde Rasmus Tantholdt.

De nordkoreanske myndigheder bad Rasmus Tantholdt om at underskrive en deklaration i lufthavnen, da han ankom til landet. Han skrev blandt andet under på, at han ikke måtte forlade hotellet uden en guide, at han ikke måtte stille politisk sensitive spørgsmål, og at han ikke måtte fortælle negative historier om Nordkorea.

- Der er utrolig mange historier fra Nordkorea, som jeg gerne ville fortælle, som jeg ikke fik mulighed for, men jeg fik alligevel mulighed for at se ting med egne øjne. Er det så ting, jeg selv havde mulighed for at bestemme, at jeg ville se? Nej, det var der måske ikke, men jeg kunne alligevel se ind igennem sprækkerne, sagde Rasmus Tantholdt.

Rasmus Tantholdt blev bedt om at placere sin journalistiske frihed i Nordkorea på en skala fra 1-10.

- På en skala fra 1-10, hvor 10 er helt fri og uafhængig, så var jeg kun på en 3’er i forhold til min frihed.

Se panelets svar til Rasmus Tantholdt på TV 2 Play.