Udland

Ny kæmpelæk af skattely-papirer - den britiske dronning, Trumps handelsminister og 140 danske navne nævnes

Den samlede nye læk skulle være af en sådan størrelse, at den får de ellers berømte 'Panama Papers' til at blegne.

13,4 millioner dokumenter er offentliggjort i en ny sag om skattely, heriblandt er navne på 140 danske personer og firmaer.

Det afslører organisationen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som både DR og Politiken er en del af. Begge medier er dermed blandt de første til at offentliggøre den opsigtsvækkende læk, kaldet 'Paradise Papers'.

Hvad er skattely?

  • Skattely er et land eller område, hvor skatten er væsentligt lavere end i det land, hvor en virksomhed oprindeligt hører til.
  • Skattely tilbyder ofte virksomheder og velhavende personer meget lave rapporteringskrav samt stor diskretion.
  • Som følge af dette kan selskaber skjule sin identitet og formuer i skattely og derved undgå at betale en rimelig skat.
  • Problemet er, når penge gemmes i skattely, forsvinder de skatteindtægter, der skal finansiere velfærd og udvikling i samfundet. Argumenter lyder, at det udhuler velfærdet og øger uligheden i verden.

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke

Dokumenterne blev lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Afsløringerne kommer fra to advokatfirmaer, Appleby, som har hovedkontor i Bermuda, og Asiaciti, samt fra 19 selskabsregistre, som kun delvist eller slet ikke er offentligt tilgængelige. De danske personer og firmaer er blandt kunderne hos advokatfirmaet Appleby.

Lækagen spænder vidt.

Der er dokumenter, der giver et indblik i forretninger mellem Rusland og USA's handelsminister, Wilbur Ross. Storbritanniens dronning Elizabeth den 2. er også nævnt, da hun ifølge BBC og The Guardian fra sin private ejendom i 2004 og 2005 investerede omkring 10 millioner pund - svarende til cirka 84 millioner kroner - i to hemmelige fonde på Caymanøerne og Bermuda, hvor der er skattely.

En læk viser også, at Stefen R. Bronfman, som er en medarbejder til den canadiske premierminister Justin Trudeau, har medvirket til at sende penge til skattely, hvor blandt andet de canadiske myndigheder ikke kunne finde dem.

Andre dokumenter viser, hvordan virksomheder som Apple, Nike, Uber og andre globale virksomheder sætter kæder af virksomheder op for at optimere deres skatteplanlægning.

Mediegiganterne Facebook og Twitter er også nævnt i lækagen. Ligesom at sangerinden Madonna også optræder i dokumenterne for at investere aktier i et medicinsk forsyningsselskab, mens U2-frontmand Bono står listet som en passiv investor i et selskab på Malta.

De lækkede dokumenter går helt tilbage til 1950 og frem til 2016 og omfatter emails, låneaftaler og bankoplysninger om 25.000 personer og virksomheder fra 180 lande.

Advokatfirmaet Appleby afviser dog, at det tolererer "ulovlig adfærd". Det skriver firmaet i en pressemeddelelse til medier i det journalistiske konsortium.

Panama-dokumenter afslørede skattely

Det er ikke første gang, at nogle store selskaber og rigmænd afsløres i, hvordan de undviger skat for milliarder via skattely.

I starten af april sidste år afslørede den tyske avis Süddeutsche Zeitung den hidtil største læk i verdenshistorien, de såkaldte 'Panama Papers'.

Lækagen skabte rystelser kloden rundt.

Informationerne i interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, der var baggrunden for lækagen, fik blandt andet Islands statsminister til at trække sig fra sin post, og herhjemme kom storbanken Nordea godt og grundigt i fedtefadet, da det af dokumenterne fremgik, at banken havde lavet nogle meget kritisable forretninger i Panama og med selvsamme advokatkontor.

'Paradise Papers' udstiller politikere

Lars Koch, som er vicegeneralsekretær i udviklingsorganisationen Oxfam IBIS, har i årevis kæmpet imod skattely. Han mener, at den nye skandale udstiller danske politikeres manglende evne eller vilje til at sætte en stopper for skattely.

- Det udstiller en grov uansvarlighed, siger han.

'Panama Papers'

13,4 millioner lækkede dokumenter afslører, hvordan store virksomheder og meget rige mennesker gemmer på hemmeligheder og undgår at betale skat ved at bruge selskaber i skattely.

Lækket stammer fra to internationale advokatfirmaer, Appleby og Asiaciti, samt fra 19 selskabsregistre, som kun delvist eller slet ikke er offentligt tilgængelige.

Dokumenterne er lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung, som via den internationale organisation for undersøgende journalister (ICIJ) har delt dem med 95 andre medier i 67 lande over hele verden.

Ifølge de afslørede 'Paradise Papers' gemmer mediegiganten Facebook alene over 30 milliarder kroner væk i skattely. Det er blot den seneste virksomhed, der er blevet afsløret i en række af læk, som ifølge Lars Koch alle sammen peger på et gigantisk problem:

- Politikernes flotte ord er kun blevet til svage reformer efter at have været gennem lobbyisternes mølle. Vores ledere må skride til handling og vise, at de mener det. De må simpelthen tage magten tilbage og få lukket skattehullerne. Nok er nok, siger han og tilføjer:

- Politikerne skal arbejde sammen om at stoppe skattely, og Danmark må gå i spidsen.

På EU-topmødet den 19. oktober stillede Danmark og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig på linje med skattelylandene Luxembourg og Irland om at bremse tiltag i EU for at beskatte it-giganterne.

Panama-papirerne afslørede mere end 200.000 selskaber

Hvis den nye læk, som det antydes, er i nærheden af at afsløre flere skattely-sager end Panama-dokumenterne, har tusindvis af selskaber en dyster udsigt.

Panama-lækagen viste navne på knap 214.000 selskaber, der blev konstrueret med hjælp fra advokatfirmaet.

De 11,5 millioner lækkede dokumenter, der afslørede hele skandalen, gik helt tilbage til advokatfirmaets etablering i 1977 og frem til udgangen af 2015.

Skammelsen forklarer, hvordan man skjuler penge via Panama

Panama-papirerne har siden den 3. april sidste år afsløret adskillige kendte og statsoverhoveder med selskaber i skattely-landet og skabt overskrifter verden over.

Herunder blandt andre Ukraines præsident, Petro Poroshenko, og Saudi-Arabiens kong Salman. Samt indirekte til den syriske præsident, Bashar Assad, den kinesiske præsident, Xi Jinpin, og Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det er endnu uvist, om 'Paradise Papers' får ligeså store konsekvenser, selvom antallet af lækkede dokumenter er større.