Udland

Det ved vi om 'Paradise Papers'

De såkaldte 'Paradise Papers' stammer fra to advokatfirmaer og omfatter selskaber, kendte og kongelige.

Først kom lækagen 'Panama Papers' i april sidste år, og nu følger 'Paradise Papers'.

Søndag aften er de første historier fra de lækkede dokumenter offentliggjort. Der er eksempelvis dokumenter, der giver et indblik i forretninger mellem Rusland og USA's handelsminister, Wilbur Ross, og der er dokumenter, som viser, at Storbritanniens dronning Elizabeth har brugt millioner af pund fra sin private formue til at investere i fonde i skattely.

Alle lækkede dokumenter udspringer af en læk hos advokatfirmaerne Appleby og Asiaciti.

Her er flere informationer om de såkaldte 'Paradise Papers':

  • De i alt 13,4 millioner dokumenter stammer hovedsageligt fra advokatfirmaet Appleby, men også fra et rådgivningsfirma i Singapore og 19 virksomhedsregistre i skattely rundt omkring i verden.
  • De lækkede dokumenter går helt tilbage til 1950 og frem til 2016 og omfatter emails, låneaftaler og bankoplysninger.
  • De 19 virksomhedsregistrerede tæller landene Antigua, Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda, Caymanøerne, Cookøerne, Dominica, Grenada, Labuan, Libanon, Malta, Marshalløerne, St Kitts and Nevis, St Lucia, St Vincent, Samoa, Trinidad og Tobago, og Vanuatu.
  • De er lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og delt med ICIJ, der er et internationalt konsortium af undersøgende journalister. I alt er mere end 380 journalister fra 96 medier. 67 lande er involveret i dækningen. Fra Danmark deltager DR og Politiken.
  • Dokumenterne afslører økonomiske hemmeligheder fra skattelylande og omfatter en række internationale selskaber, kendte og kongelige.
  • Appleby rådgiver blandt andet om selskabskonstruktioner i skattelylande, der gør det svært for skattemyndighederne i andre lande at finde ud af, hvem der ejer hvilke selskaber, og dermed også, hvordan de skal beskattes.
  • Advokatfirmaet Appleby afviser, at det tolererer "ulovlig adfærd". Det skriver firmaet i en pressemeddelelse til medier i det journalistiske konsortium.
  • I alt er mere end 25.000 personer omtalt, heraf 140 fra Danmark.
  • Sidste år i april blev de såkaldte Panama-papirer lækket. De stammede fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Panama-lækagen viste navne på knap 214.000 selskaber, der blev konstrueret med hjælp fra advokatfirmaet.
  • Afsløringerne dengang medførte blandt andet, at den islandske præsident, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, måtte gå af.