Alvorsfuld Trump begynder Asien-tur med besøg på Pearl Harbor

16x9
Præsidentparret kaster blomster ved Pearl Harbor. Foto: JIM WATSON / Scanpix Denmark

Det bliver meget spændende for mig at se Pearl Harbor, sagde USA's præsident Trump inden sit besøg.

En alvorsfuld og stille Donald Trump varmede op til sin 12 dage lange rejse i Asien med et besøg på Pearl Harbor i Stillehavet.

USA's præsident havde forinden sagt, at han glædede sig til for første gang at se stedet, hvor næsten 1200 mistede livet i et japansk overraskelsesangreb på den amerikanske flådebase 7. december 1941.

- Vi skal ganske snart besøge Pearl Harbor, som jeg har læst om, talt om, hørt om, studeret, men aldrig set. Og det bliver meget spændende for mig, sagde Trump.

Sammen med sin kone, Melania, kastede Trump blandt andet hvide kronblade ned i vandet, hvor vraget af "U.S.S. Arizona" ligger sunket.

Ikke et ord om Nordkorea

Præsidenten så ud til at være bevæget. Og han sagde ikke et ord om Nordkorea, som ellers ventes at blive det store emne på besøget i de i alt fem asiatiske lande de kommende dage.

Det gjorde han dog, inden han steg på Air Force One hjemme i Washington.

- Vi skal tale om handel. Vi skal selvsagt tale om Nordkorea, sagde han til de fremmødte medier.

- Vi vil sikre os hjælp fra en masse folk og lande, og så ser vi, hvad der sker. Men jeg tror, vi vil få en meget vellykket tur. Der er masser af sympati.

Længstvarende rundrejse nogensinde

Rejsen er den længstvarende rundrejse, en amerikansk præsident har foretaget i Asien, siden George H.W. Bush besøgte kontinentet i 1991 og 1992, skriver nyhedsbureauet AFP.

Trump skal besøge Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam og Filippinerne.

Her vil han blev andet deltage i et topmøde i den asiatiske samarbejdsorganisation Asean. Det finder sted i den filippinske hovedstad, Manila.

/ritzau/AP