Udland

'Krigernarko' for 370 millioner kroner konfiskeret i havn

Ifølge politiet i Calabrien samarbejder mafiaen sandsynligvis med terrororganisationen Islamisk Stat.

Det bliver kaldt 'krigermedicin' eller 'krigernarko'.

Hvis man tager stoffet Tramadol, kan det føre til, at man holder op med at føle smerte, angst, sult, træthed, skræk og tøven.

Terrororganisationen IS har i længere tid været med til at sælge og sprede Tramadol i Mellemøsten og i Middelhavsområdet.

Fredag afslørede politiet i Reggio Calabria et kæmpe parti af denne 'medicin' i den kæmpestore og berygtede havn, Gioia Tauro.

24 millioner piller var ankommet fra Indien, skjult mellem shampoo og tæpper. Hvis ikke myndighederne havde grebet ind i den ulovlige smugling, ville alle pillerne være blevet transporteret videre til Libyen. Formentlig til de områder af det kaotiske land, som netop IS kontrollerer.

Værdien af de 24 millioner piller, anslår man, ville være omkring 50 millioner euro - omkring 370 millioner danske kroner.

Denne store business betragtes som en dobbeltforretning for terrororganisationen. De handler ligesom mafiaen med våben og narko, men derudover også med olie og altså visse slags stoffer, som de også selv benytter sig af.

De såkaldte 'hellige krigere' eller jihadister har ofte brug for at dulme deres nerver og holde skrækken fra livet ved hjælp af stoffer.

Tramadol får en særlig stærk effekt ved at blive kombineret med koffein.

Både den blanding (som bliver en slags amfetamin) og Captagon blev sat i forbindelse med terroristerne, der udførte angrebene i Paris i november 2015. Blandt andet fandt man spor i blodet hos en af hovedgerningsmændene, Salah Abdeslam.

Også terroristerne i Sousse i Tunesien havde indtaget en vis mængde, før de angreb et stort museum i Tunis. Man ved også, at ganske små børn, som bruges til selvmordsangreb af terrorgruppen Boko Haram i Nigeria, får stoffer som disse.

Den særlige antiterrorenhed i Italien, DDA, havde i samarbejde med toldmyndighederne i Genova fået opsnappet dette store parti, der blev sejlet fra Indien til Calabrien.

Havnen Gioia Tauro i nærheden af hovedbyen i Calabrien, Reggio Calabria, på Italiens støvlespids, er meget tit centrum for smugleraktivitet og narkotransport.

Alt tyder på, at den meget magtfulde calabresiske mafia, ‘Ndrangheta, styrer det meste af, hvad der foregår i den gigantiske havn.

Det vil i praksis sige, at hvis terrororganisationen Islamisk Stat og deres leverandører benytter sig af den havn, har de med stor sandsynlighed fået 'tilladelse' af den lokale mafia.

Efterforskere som i dag udtaler sig til blandt andre aviserne Corriere delle Sera og Repubblica, mere end antyder dette, men vil ikke blive for konkrete, fordi det, som de siger, 'er en sag under udvikling'.