Udland

Gadekrydset Laika banede vej til rummet - men løgnen levede i 45 år

Ni kredsløb om Jorden gjorde for 60 år siden Laika til verdens første kosmonaut. Men rumhunden blev ofret for fremtidige udforskninger af rummet.

3. november 1957 tidligt om morgenen skrev det daværende Sovjetunionen historie ved at sende hunden Laika i kredsløb om Jorden.

Den herreløse hund, der var fundet i Moskvas gader, var dog dødsdømt fra det øjeblik, raketmotorerne fik Sputnik 2 til at løfte sig fra jorden.

Det fortæller den i dag 90-årige biolog Adilja Kotovskaja, der trænede Laika og andre hunde, som indgik i det sovjetiske rumprogram.

Laika blev fulgt tæt, inden den blev opsendt.

Ifølge Kotovskaja var de hunde, der var udvalgt til at gå i kredsløb om Jorden, blevet trænet i særlige kapsler, hvor trykket kunne ændres.

Dyr og mennesker i rummet

I juni 1948 sender USA rhesusaben Albert I op med en raket i 63 kilometers højde.

I 1951 opsender Sovjetunionen to hunde i en raket, der flyver i Jordens atmosfære. De to hunde, Tsygan og Sesik, vender levende tilbage.

3. november 1957 sendes det første dyr i kredsløb om Jorden. Det er hunden Laika om bord på Sputnik 2. Rumrejsen skal bevise, at mennesker og dyr kan tåle at opholde sig uden for Jordens atmosfære.

Den russiske kosmonaut Jurij Gagarin bliver 12. april 1961 det første menneske, der sendes i kredsløb om Jorden. Han døde i et flystyrt i 1968.

Kapslerne var kun 80 centimer lange, og Kotovskaja gjorde dem gradvist mindre for at optræne hundene til at klare sig på meget lidt plads.

Vi valgte tæver, fordi de ikke behøver at løfte et ben for at tisse, og det betyder, at de skal have mindre plads end hanhundene.

Adilja Kotovskaja

Hundene blev i timevis spændt fast i centrifuger for vænne sig til den enorme acceleration under opsendelser.

- Vi valgte tæver, fordi de ikke behøver at løfte et ben for at tisse, og det betyder, at de skal have mindre plads end hanhundene, forklarer Kotovskaja.

Selvfølgelig vidste vi, at det var Laikas skæbne at skulle dø på rejsen.

Adilja Kotovskaja

Det var under det niende kredsløb om Jorden, det gik det galt. Temperaturen begyndte at stige inde i Sputnik 2 som følge af for dårlig isolering i satellitten.

Håbet var, at Laika ville holde sig i live i 10 dage, men i stedet døde hun efter få timer af overophedning og dehydrering.

- Selvfølgelig vidste vi, at det var Laikas skæbne at dø på rejsen, for der var ikke andre måder at få hende tilbage, siger Adilja Kotovskaja.

Fredag er det 60 år siden, at hunden Laika blev sendt i kredsløb om Jorden af Sovjetunionen for at teste mulighederne for at sende mennesker ud i rummet.

Først i 2002 fortalte Rusland den sandfærdige historie. Indtil da var det blevet fortalt, at Laika havde klaret sig godt og først døde, da man af barmhjertighed gav hende et sidste måltid med gift.

12. april 1961 kunne Sovjetunionen sende kosmonauten Jurij Gagarin i kredsløb om Jorden som det første menneske.