Udland

WHO udsender advarsel efter pest-udbrud

Flere er døde af lungepest på den afrikanske ø Madagaskar. Den frygtede sygdom kan dræbe på få dage, advarer dansk læge.

Et udbrud af lungepest på Madagaskar har nu fået Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at udsende en advarsel til ni nabolande, som smitten kan brede sig til.

To former for pest

- Pest skyldes smitte med bakterien Yersinia pestis.

- Pest forekommer i to former - byldepest og lungepest. 

- Byldepest spreder sig via lopper og andre skaderdyr, og viser sig blandt andet i form af sår.

- Lungepest spreder sig via nys og host.

- Ved begge former ses hurtig indsættende høj feber, utilpashed og konfusion.

- Ved blodforgiftning kan der ses dødt væv - nekroser, dette døde væv er sort, og derfor hed sygdommen i gamle dage Den Sorte Død.

- Sygdommen kan behandles med antibioitka; udsigten til helbredelse er god, hvis man kommer hurtigt i gang med behandlingen.

Kilde: Sundhed.dk

Det er ikke nyt, at der findes pest i området, men den frygtede sygdom har nu videreudviklet sig til - ligesom influenza - at smitte via nys og hoste, hvilket gør den meget smittefarlig.

Indtil videre er omkring 1300 personer på Madagaskar smittet med pest, og mindst 124 er døde af sygdommen.

Kan brede sig på grund af rejseaktivitet

Ifølge Ashok Chopra, som er professor i mikrobiologi og immunologi ved University of Texas, er sygdomskrisen ikke toppet endnu. Ifølge ham kan den farlige sygdom bevæge sig til det afrikanske fastland, fordi der er mange flyafgange til og fra de omkringliggende lande. Det siger han til The Sun Online.

Advarslen gælder landene Etiopien, Kenya, Tanzania, Mozambique, Sydafrika, Seychellerne, Mauritius, Comorerne og Reunion. Flere af disse lande er populære feriedestinationer - også blandt danskere.

Ingen advarsel mod at rejse til området

Sygdomsudbruddet får dog ikke Peter Henrik Andersen, som er afdelingslæge på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos Statens Serum Institut, til at fraråde danskerne at rejse til området, da man stadig skal være mere end ualmindeligt uheldig for at få sygdommen.

Han opfordrer dog til, at man er opmærksom på, om der skulle opstå symptomer på sygdommen, når man vender hjem fra områder, hvor der findes udbrud af lungepest.

- Hvis man får symptomer som akut feber, hovedpine, smerter i kroppen og blodigt opspyt, så skal man tage det alvorligt og kontakte sin egen læge eller vagtlæge telefonisk og fortælle, hvor man har været, siger Peter Henrik Andersen og understreger, at man ikke selv må tage til lægen på grund af smittefare.

Kan dræbe på få dage

Selvom afdelingslægen ikke mener, at man skal være nervøs for at bevæge sig i området, understreger han, at det er en farlig sygdom, som er meget dødelig, hvis den forbliver ubehandlet.

- Specielt lungepest er en sygdom, som kan dræbe på få dage. Derfor er det vigtigt, at man kommer i behandling med antibiotika meget hurtigt, hvis man får sygdommen.

Peter Henrik Andersen beroliger dog med, at de danske sundhedsmyndigheder er klar til at tage sig af eventuelle tilfælde af lungepest.

Sygdom spreder sig hurtigt

Ifølge professor i mikrobiologi og immunologi Ashok Chopra spreder sygdommen sig meget hurtigt lige nu. Ifølge ham er antallet af pesttilfælde i Madagaskar fordoblet på kun en uge.

På trods af advarslen om, at sygdommen kan sprede sig, har WHO ikke været ude med en advarsel om at rejse til de østafrikanske lande.