Udland

Forskere hos FN slår alarm - drivhusgasser når det højeste niveau i 800.000 år

Rapport: Mængden af CO2 i atmosfæren er den højeste i 800.000 år. Tallet vokser hurtigere end nogensinde, og klimaet kan være på vej til at gå amok.

Mængden af drivhusgasser i Jordens atmosfære vokser nu så hurtigt, at forskerne bag en ny FN-rapport slår alarm.

Forandringerne vil ikke tage titusindvis af år som før i tiden

Oksana Tarasova, FN's meteorologi-organisation, WMO

Koncentrationen af CO2 i atmosfæren voksede i løbet af 2016 til det højeste niveau i 800.000 år, skriver forskerne.

- Så vidt vi kan registrere gennem direkte og indirekte observationer, er så bratte stigninger i atmosfærens CO2-niveauer aldrig før set, skriver forskerne bag rapporten fra FN's meteorologi-organisation, WMO.

De foruroligende opdagelser er netop blevet offentliggjort i WMO's årlige rapport om drivhusgasser i atmosfæren.

Opdagelserne bygger på målinger fra 51 lande, hvor forskere har målt koncentrationen af gasser som CO2, methan og lattergas.

Tørke gør tingene værre

Sidste år var stigningen 50 procent over gennemsnittet for de seneste 10 år, og ifølge forskerne fra WMO er det menneskelig aktivitet i kombination med vejrfænomenet El Niño, som er årsag til det høje niveau af CO2.

El Niño har bidraget til stigningen, fordi vejrfænomenet var årsag til tørke flere steder i verden. På grund af tørken har klodens planter ikke optaget så meget CO2, som de plejer.

Vi har ikke den fornødne viden om systemet, som tingene er nu, og det er en smule bekymrende

Oksana Tarasova, FN's meteorologi-organisation, WMO

Forskerne bag rapporten har været nødt til at se på geologiske prøver for at finde perioder i klodens historie, hvor mængden af CO2 i atmosfæren har været lige så høj.

Sidste gang, hvor der ifølge forskerne var en lignende situation, var for tre til fem millioner år siden.

Dengang var klimaet to til tre grader varmere. Indlandsisen på Grønland og det østlige Antarktis eksisterede ikke, og vandstanden i verdenshavene var mellem 10 og 20 meter højere end i dag.

Men ikke nok med det, for noget tyder på, at en hurtig stigning af CO2 i atmosfæren i sig selv kan udløse klimaforandringer, mener forskerne bag rapporten.

Sidste gang, kloden oplevede hurtige stigninger i niveauet af CO2, var for 12.000 til 16.000 år siden. Her var tre perioder med hurtig stigning. Det medførte, at havstrømmene ændrede deres løb og medførte klimaforandringer, skriver forskerne i rapporten.

Det kan gå stærkt

Chefen for WMO's globale program for overvågning af atmosfæren, Oksana Tarasova, advarer om, at klimaet kan være på kanten af en voldsom udvikling.

- Forandringerne vil ikke tage titusindvis af år som før i tiden, de vil komme hurtigt. Vi har ikke den fornødne viden om systemet, som tingene er nu, og det er en smule bekymrende, siger hun til BBC Online.

En af de ting, som forskerne ikke helt forstår, er, at udslippet af en anden drivhusgas også vokser.

Det drejer sig om methan - altså den samme gas, som er i menneskers og visse dyrs prutter. Mængden af methan i atmosfæren er steget hurtigt siden 2007, og især i 2014, 2015 og 2016 har udslippet taget fart.

Stigningen er størst i tropiske og subtropiske egne. Forskerne har analyseret gassen og konkluderer, at den ikke kommer fra fossile brændstoffer.

Professor Euan Nisbet fra Royal Holloway University i London fortæller til BBC, at forskerne er bange for, at kloden er på vej ind i en ond cirkel, hvor methangas fra naturligt forekommende processer kan drive temperaturen op, så der frigives endnu mere methangas.

Det kan for eksempel skyldes, at klodens tundraområder er begyndt at tø.

Forskerne bag rapporten skriver, at de nye tal understreger, hvor vigtigt det er, at alle lande får bragt deres udslip af CO2 og andre drivhusgasser ned og følger klimaaftalen fra Paris.

- Det er vigtigt, at vi følger Paris-aftalen og skifter hurtigt væk fra fossile brændstoffer. Der er tegn på, at det er ved at ske, men luften har ikke opdaget forandringen endnu, hedder det i rapporten.

Den er netop blevet offentliggjort en uge inden næste runde af FN's klimaforhandlinger i Bonn, hvor verdens lande skal forsøge at finde en løsning på problemet.