Udland

Virksomheder flygter fra Catalonien - og der er mastodonter iblandt

Hvert 15. minut flytter en virksomhed fra Catalonien. Alligevel er nogle stadig stålfaste i deres tro på selvstændigheden.

Den politiske krise i det nordøstlige hjørne af Spanien har på ganske få uger fået et stort antal virksomheder og banker til at flytte deres hovedsæde væk fra Catalonien.

Storbanker som Sabadell og Caixa Catalunya, der begge er blandt Spaniens største, var blandt de første til at rykke. Aktiekurserne styrtdykkede på grund af separatisternes krav om uafhængighed fra Spanien.

Fakta om Catalonien

- Catalonien ligger i det nordøstlige Spanien ved grænsen til Frankrig.

- Indbyggere: 7,5 millioner catalanere ud af Spaniens befolkning på næsten 50 millioner.

- Hovedstad: Barcelona (1,6 millioner indbyggere).

- Sprog: Catalansk, der er et romansk sprog, som adskiller sig fra spansk.

- Økonomi: Catalonien er den rigeste og en af de mest veludviklede regioner i Spanien. Turisme, kemiske virksomheder, metalindustri, banker og handel vejer tungt.

- Regionen har eget parlament, regering og regionspræsident.

- En tredjedel af Spaniens turister holder ferie i Catalonien.

Men det er ikke kun bankerne, der har flyttet hovedsæde.

Siden den illegale uafhængighedsafstemning den 1. oktober har 1603 virksomheder omplaceret hovedsæderne fra Barcelona og omegn til Madrid eller andre af de 17 spanske autonomier.

Det svarer til, at en virksomhed flytter hvert 15. minut ifølge det konservative spanske dagblad El ABC (fraregnet fri- og helligdage).

Og det er noget, der har skabt frygt for økonomisk deroute i Catalonien, der ellers er en af Spaniens rigeste regioner.

Ofte bliver regionen beskrevet som et økonomisk lokomotiv for den spanske økonomi. Selv om der kun bor 7,5 millioner mennesker i Catalonien, står den for omkring en femtedel af det Spanske bruttonationalprodukt.

Den spanske champagnes hovedstad frygter fremtiden

Sant Sandurní d’Anoia ligger en lille times kørsel fra Barcelona. Landsbyen bliver kaldt cavaens hovedstad.

Det er fatalt, hvis producenterne flytter af frygt for separatisternes krav om selvstændighed.

Miguel Bayot

Bølgende vinmarker strækker sig så langt øjet rækker. Her på egnen producerer de spansk champagne til hele verden. Men store producenter som Freixenet og Codornìu har meldt sig i koret af virksomheder, der ikke længere vil have deres hovedsæde i Catalonien.

Her kan du se droneoptagelser fra Sant Sandurní d’Anoia.

Frygten for at separatisterne ville melde egnen ud af Spanien og dermed EU, har fået dem til at reagere. Freixenet forbereder en flygtning, mens Codornìu har meddelt deres omplacering af hovedsædet.

– På grund af den aktuelle usikre juridiske og politiske situation som Catalonien befinder sig i og for at garanterer vores klienter og ansattes interesser har vi besluttet, at flytte vores hovedkvarter fra Barcelona til Riojam skriver cava-producenten Codorníu i en pressemeddelelse. 

Og det er dårligt nyt, mener Miguel Bayot, som TV 2 møder i landsbyen Sant Sandurní d’Anoia.

– Hvis alle de store cava-producenter forsvinder, hvor skal vi så arbejde. Her på egen lever folk at at producere cava. Det er fatalt, hvis producenterne flytter af frygt for separatisternes krav om selvstændighed, forklarer Miguel Bayot.

Og han er ikke alene med bekymringen. Den spanske finansminister Louis de Guindo har advaret om, at konsekvenserne af et selvstændigt Catalonien er store og alvorlige.

Vi vil væk, vil ikke finde os i mere spansk overherredømme. Om der så kommer hårde tider, lever vi med det.

Jordi Mas

Et fald i bruttonationalproduktet og lukningen af store virksomheder, der ikke ønsker at være i et land uden for EU. Og de Guindo siger også, at allerede nu, må den spanske regering nedskrive forventningerne til den spanske økonomi på grund af situationen i Catalonien.

Grønthandler ikke det mindste bekymret

Men der er også dem, der er optimister.

Eller i hvert fald ikke kan se noget alternativ til den aktuelle situation.

Den 65-årige grønthandler Jordi Mas, er aktiv i kampen for et selvstændigt Catalonien, og da TV 2 spørger ham om de økonomiske konsekvenser, ryster han på hovedet.

– Jeg er ikke bekymret. Ja, der er virksomheder, der er flyttet. Og hvad så? Der kommer andre til. Alt det der med, at det vil gå Catalonien dårligt økonomisk, når vi bliver selvstændige, er noget vrøvl, siger Jordi Mas, som vi møder på gågaden i Sant Sandurní d’Anoia, hvor der er marked.

Og Jordi Mas fnyser forarget, da TV 2 forelægger adskillige økonomers forudsigelser af, at det vil blive en økonomisk ruin for catalanerne, hvis de siger farvel til Spanien.

– Og hvad så? Skal vi finde os i at leve under den spanske regerings styre? NEJ. Vi, der har den catalanske følelse i hjertet, vil ikke mere. Vi vil væk, vil ikke finde os i mere spansk overherredømme. Om der så kommer hårde tider, lever vi med det, siger en tydeligt følelsesladet Jordi Mas.

Men på bænken ved markedspladsen kan den 74-årige pensionist Miguel Bayot ikke være mere uenig. Han har som lastbilchauffør kørt Spanien tyndt og set, hvordan livet fungerer i de andre regioner af det store land.

Og han kan slet ikke forestille sig, at Catalonien kan klare sig alene.

- Separatisterne tager fejl. De har lukket sig inde og ser ikke hvordan verden fungerer.

- Hvad skal de gøre uden Spanien? Uden EU? Det er der de sælger deres varer, siger Miguel Bayot.