Udland

Mystisk drabssag genåbnet i USA: Hvem myrdede Chandra Levy?

En praktikant i Washington D.C., der forsvinder. En højtstående politiker, der måske havde et forhold til hende. En spektakulær mordsag er åben igen.

Hvem myrdede Chandra Levy?

Det er det spørgsmål, der bliver stillet i USA netop nu i hele to dokumentar-udsendelser.

Den 5. november sendes 'Who Killed Chandra Levy?' som et afsnit i en serie om virkelige forbrydelser, som CNN laver i samarbejde med netværket HLN. Og i september sendte Investigation Discovery i USA dokumentaren 'Chandra Levy: An American Murder Mystery'.

En privatdetektiv, der tidligere har hjulpet Chandra Levys familie i sagen, håber, at den nye interesse kan føre til, at sagen bliver opklaret.

- Som tiden går, kan folk få samvittighedskvaler og tale om noget, som de hørte eller så, og som de ikke havde lyst til at tale om dengang for mange år siden. Og jeg tror, det er sidste mulighed, for desværre tror jeg ikke, sagen vil blive lige så omtalt om 10 år, har privatdetektiven Joe McCann sagt til Fox News, inden 'Chandra Levy: An American Murder Mystery' bliver sendt.

Grunden til, at der i USA igen er interesse for drabet, der skete i 2001, er en helt sensationel udvikling i sagen tidligere i år. Anklagemyndigheden i Washington D.C. har således droppet tiltalen mod den 36-årige illegale indvandrer fra El Salvador, Ingmar Gandique, der tidligere er dømt for drabet.

Ingmar Gandique blev i marts deporteret til El Salvador - og har altså taget sin viden om sagen med sig ud af USA.

Drabssag åben igen

Dermed er drabssagen helt åben igen. Men for at forstå, hvorfor den har vakt så stor opsigt i USA, skal vi tilbage til 1. maj 2001. Det er den sidste dag, den 24-årige studerende fra Cleveland, der arbejdede som praktikant i fængselsvæsenet i Washington D. C., blev set i live.

Fem dage senere alarmerede Chandra Levys forældre politiet og meldte deres datter forsvundet.

Umiddelbart efter fortalte Chandra Levys far også politiet, at hans datter havde en affære med en gift politiker - det demokratiske kongresmedlem Gary Condit.

Gary Condit i 2001 under en høring.

Den i dag 69-årige Condit har siden bekræftet, at han kendte Chandra Levy og var venner med hende, men så sent som sidste år nægtede han at besvare et spørgsmål fra talkshow-værten Dr. Phil McGraw om, hvorvidt der var et seksuelt forhold mellem de to.

Det spørgsmål besvarer han heller ikke i den bog, 'Actual Malice' (virkelig skade, red.), som han udgav om sagen sammen med forfatteren Breton Peace i oktober sidste år.

Ransagningen

Politiet i Washington D.C. fik tilbage i 2001 en ransagningskendelse til Chandra Levys lejlighed, hvor de fandt hendes pung, hendes mobiltelefon, kreditkort og nogle delvist pakkede kufferter.

På hendes telefonsvarer var der angiveligt flere uaflyttede beskeder fra blandt andre Gary Condit. Under ransagningen kom en af politifolkene til at ødelægge beviser på Chandra Levys computer om hendes seneste søgninger.

Det tog efterforskerne flere uger at genetablere de søgninger på hendes computer, og dermed har hendes morder altså måske fået et vigtigt forspring.

Fundet

Både medier og politi rettede hurtigt søgelyset mod den demokratiske politiker Gary Condit som en interessant person i forbindelse med Chandra Levys forsvinden. Han bidrog selv med 10.000 dollars (cirka 64.000 kroner, red.) til en dusørfond på i alt 200.000 dollars (cirka 1,28 millioner kroner, red.), som hendes forældre havde oprettet, som skulle bidrage til, at Chandra Levy blev fundet - og helst i live.

Og det gjorde hun - men ikke i live.

22. maj 2002 fandt en chokeret hundelufter rester af et skelet i nationalparken Rock Creek Park i Washington D.C. Det viste sig at være liget af Chandra Levy.

Efterforskerne fandt knogler, tøj og personlige genstande spredt rundt i området, som tilhørte Chandra Levy - til trods for at en stor politiundersøgelse af parken havde været gennemført tidligere i forbindelse med hendes forsvinden. Ligdelene blev fundet blot seks kilometer fra hendes lejlighed i Washington D.C.

Den efterfølgende obduktion gav politiet materiale nok til at indlede en mordefterforskning, men ikke nok til at fastslå den præcise dødsårsag. Dertil havde ligdelene ligget for længe i parken. Men de beviser, retsmedicinerne kunne skaffe, pegede i retning af, at den 24-årige kvinde var blevet kvalt.

Selv om det senere viste sig, at politiet allerede i september året inden havde fået afgørende informationer i jagten på morderen, var Chandra Levy-sagen en såkaldt 'cold case' indtil 2006, hvor en ny politichef gav tre erfarne mordefterforskere ordre til at opklare den.

Meddeleren

Også Washington Post satte i 2008 en gruppe af undersøgende journalister til at efterforske sagen, og de fandt vigtig information, som politiet kunne have overset syv år forinden.

I september 2001 var efterforskerne i sagen således blevet kontaktet af en af politiets meddelere - en indsat i et fængsel ved navn Armando Morales. Han hævdede, at en anden indsat - den dengang 20-årige illegale indvandrer fra El Salvador Ingmar Gandique, havde fortalt ham, at han havde myrdet Chandra Levy, og at Gary Condit skulle have bestilt mordet og betalt 20.000 dollars (cirka 128.000 kroner, red.) for at få det udført.

Chandra Levys forældre Susan og Robert

Selv om politiet i Washington D.C. tidligere havde rettet søgelyset mod Gary Condit i sagen, fæstnede man dog ikke lid til den oplysning. For det første fordi Gandique allerede havde tilstået at have overfaldet to andre kvinder, og for det andet fordi politiets meddeler dumpede en løgnedetektortest.

Ingmar Gandique afsonede i forvejen en dom på 10 års fængsel for at have overfaldet de to andre kvinder.

Nu besluttede politiet at ransage Gandiques celle, og her fandt man et billede af Chandra Levy, som han angiveligt havde klippet ud af et blad.

Retssagen

I marts 2009 blev Gandique tiltalt for drabet på Chandra Levy. Han blev desuden tiltalt for at have kidnappet og voldtaget hende og for røveriforsøg. Han nægtede sig skyldig, og der var ingen tekniske beviser, der forbandt ham til drabet på Levy.

I november 2010 blev han kendt skyldig og stod til en fængselsstraf på mellem 30 års fængsel og livstid uden mulighed for prøveløsladelse.

Men Gandique og hans forsvarer appellerede og krævede en ny retssag. De mente, at anklagemyndighedens hovedvidne, Armando Morales, havde løjet i retten. Det argument accepterede anklagemyndigheden i maj 2015 og gav grønt lys for en ny retssag. Siden opgav man helt at rejse ny tiltale mod Ingmar Gandique i sagen.

Deportationen

Anklagemyndigheden mente ikke længere, den kunne bevise hinsides enhver rimelig tvivl, at Gandique havde begået drabet, og i juli sidste år offentliggjorde anklageren beslutningen om, at man ikke igen ville rejse tiltale mod Gandique for drabet. I stedet ville man prøve at få ham deporteret til El Salvador. Det skete i marts i år.

Flere gange undervejs har både medier og politi også rettet søgelyset mod Gary Condit i sagen. Og det har haft store omkostninger for hans politiske karriere. I marts 2002 mistede han sin plads i kongressen ved de demokratiske primærvalg.

Condit anlagde selv to retssager mod den amerikanske journalist og tv-vært Dominick Dunne, som i 2005 i tv-programmet 'Larry King Live' anklagede politikeren og påstod, at han vidste mere, end han havde fortalt. I den ene sag blev der indgået forlig, mens en dommer i den anden sag afviste Gary Condits anklager om bagvaskelse.

I oktober 2016 udgav Gary Condit bogen 'Actual Malice', hvor han afviste enhver forbindelse til Chandra Levys forsvinden og drab. Han anklagede også politiet for en sjusket og fejlfyldt efterforskning og for at have forsøgt at hænge ham ud.

Mors mistanke

Men Chandra Levys mor Susan mente også, at Gary Condit vidste mere, end han ville ud med, og hun fortalte, at hendes datter var meget hemmelighedsfuld om forholdet til toppolitikeren.

- Chandra fortalte, at hendes 'fyr', som hun kaldte ham, var højt profileret, og at det var vigtigt, at de ikke blev set sammen. Den her mand havde givet hende besked på, at hun ikke skulle have sit ID-kort på sig, når de gik ud. For mig var det en advarselslampe, der blinkede, fortæller Susan Levy.

Desuden ringede Chandra Levy tit fra en telefon, hvor hendes forældre betalte telefonregningen, til Gary Condits kontor, og Susan Levy mener, at det peger i retning af et tæt forhold mellem de to.

- Vi har beviser på mange opkald fra Chandra til Condits private nummer på kontoret på alle tidspunkter af døgnet, har Susan Levy sagt i en udtalelse til ABC News.

Efterforskere håber på hjælp

Den i dag 69-årige Gary Condit bor nu i Arizona, hvor han må leve med, at søgelyset igen er blevet rettet mod ham, efter anklagemyndigheden har opgivet at få Ingmar Gandique dømt i sagen.

Mystikken i den 16 år gamle sag er altså helt intakt. Og måske er morderen en helt tredje person. Politiet - og private efterforskere - håber nu på, at de to dokumentar-udsendelser, som bliver sendt i USA i disse uger, kan få de personer, der sidder med den afgørende viden i sagen, til at melde sig, så en af de mest omtalte drabssager i USA i det nye årtusinde kan blive opklaret.

- Jeg håber ikke, vi overså vigtige spor dengang. Der kom så mange ind. Det har altid plaget mig, at vi måske overså noget, siger Joe McCann til Fox News.