Brev fra far fældede sønnen - Island til valg for anden gang på et år

Denne gang er det håndteringen af en pædofili-sag, der vælter regeringen.

De islandske vælgere begynder at kende vejen hen til valglokalet. Senest var de der den 29. oktober sidste år. I dag skal de derhen igen.

Islands politiske liv har været turbulent siden finanskrisen, der for ni år siden bragte det lille land økonomisk i knæ. Selv om krisen er overstået, har den stadig politiske følger.

Baggrunden for valget i dag er en sag, hvor statsminister Bjarni Benediktssons far og en pædofilidømt mand er hovedpersonerne. Manden blev i 2004 idømt fem års fængsel for at have udnyttet sin steddatter seksuelt næsten dagligt i 12 år.

En gammel og kontroversiel bestemmelse giver mulighed for, at en dømt person kan få renset sit navn, få ”æresoprejsning”, og dermed genvinde retten til at bestride visse betroede hverv, for eksempel som forsvarsadvokat. Det kræver, at en række personer siger god for den dømte.

Det gjorde statsministerens far i et brev, hvilket er blevet mødt med afsky og fordømmelse fra flere sider, fordi den dømtes forbrydelse var så grov. Når faderens handling nu er endt med at fælde sønnen, statsminister Bjarni Benediktsson, skyldes det, at statsministeren ikke straks informerede hele sin regering om sagen.

Statsministeren beskyldes for insiderhandel

Et af de tre partier i regeringskoalitionen, Lys Fremtid (Bjart Framtid), trak sig. Partiet kunne ikke leve med, hvad det så som statsministerens lukkethed i pædofilisagen og trak tæppet væk under regeringen. Transparens i regeringsførelsen er Lys Fremtids mærkesag. Partiet opstod i kølvandet på finanskrisen, hvor lukkethed og mangel på gennemsigtighed bragte landet på afgrundens rand.

I tillæg til pædofilisagen er det også kommet frem, at Bjarni Benediktsson kan have drevet insiderhandel op til bankernes kollaps for ni år siden. Dokumenter, som netop er dukket op, viser, at han trak et millionbeløb ud af banken Glitnir få dage før, at det hele ramlede. Dertil kommer, at hans navn fandtes i de såkaldte Panama-papirer, der blev lækket sidste år. Han skal have haft penge gemt i et skattely på Seychellerne.

Også hans forgænger i statsministerembedet, Sigmundur David Gunnlaugsson, blev afsløret af Panama-papirerne, uden at det dog et godtgjort, at han har gjort noget ulovligt. Afsløringen var årsagen til det valg, som blev afholdt i oktober sidste år efter store demonstrationer, hvor vrede islændinge protesterede foran parlamentsbygningen i Reykjavik ved at slå på medbragte potter og pander.

Mørk fremtid for Lys Fremtid

Finanskrisen førte meget naturligt til, at der opstod mistillid til politikere. Som reaktion opstod et væld af nye partier, deriblandt Lys Fremtid. Lørdagens valg ser ifølge en frisk meningsmåling fra Gallup ud til at resultere i, at statsministerens konservative parti, Selvstændighedspartiet, går tilbage fra 29 procent til 25,3 procent. En kraftig reduktion i forhold til situationen indtil for 10 år siden, da partiet ofte fik omkring 40 procents tilslutning.

Trods tilbagegangen bliver Selvstændighedspartiet dog ifølge meningsmålingen fortsat Islands største, med Venstrepartiet De Grønne på andenpladsen med 17,3 procent og det socialdemokratiske Alliancen med 15,5 procent. For Lys Fremtid, som fremkaldte valget, er fremtiden ikke lys. Partiet glider helt ud med en tilslutning på 1,5 procent.

Hvem der kommer til at danne regering af det nye kludetæppe af nye og gamle partier, som nu vil indtage de 63 pladser i Altinget, tør ingen sige noget sikkert om.

Kludetæppet er et resultat af finanskrisen, som ramte Island med stor styrke i oktober 2008, da tre store banker gik fallit og efterlod en gæld, der var 10 gange større end landets bruttonationale produkt. Siden er Island dog kommet på fode igen. Økonomien blomstrer – især på grund af en voldsom stigning i turismen, der nu tjener flere penge til landet end fiskeriet – og der er reelt mangel på arbejdskraft med en arbejdsløshed på kun et par procent.

Men, som en islandsk iagttager siger: Finansielt og økonomisk er krisen bag os. Mentalt og politisk er den det ikke.