Udland

Tv-vært suspenderet - endnu en sag om sexchikane rammer USA

Den vidt anerkendte tv-vært Mark Halperin er blevet suspenderet efter anklager om seksuel chikane.

En af USA’s bedst kendte journalister, studieværten Mark Halperin fra MSNBC, bliver nu beskyldt for seksuel chikane af fem kvinder.

Ifølge CNN anklager kvinderne Halperin for at have skubbet sine kønsdele mod dem og at have forsøgt at overtale dem til sex.

Jeg gik op for at få en sodavand, og så kyssede han mig hårdt, pressede sine kønsdele mod min krop og tog mig på brysterne

Anonym kvinde om Mark Halperin

52-årige Mark Halperin er, siden anklagerne er kommet frem i lyset, blevet suspenderet fra sit job, og han har samtidig undskyldt, hvis han har optrådt upassende.

Sagen kommer i kølvandet på de mange beskyldninger mod filmproduceren og Hollywood-mogulen Harvey Weinstein om voldtægter og seksuelle overgreb på en række prominente Hollywood-skuespillerinder, modeller og journalister.

En lang liste af kvinder - der inkluderer navne som Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Louisette Geiss og Rosanna Arquette - beskylder Harvey Weinstein for at stå bag seksuelle overgreb og upassende tilnærmelser over en periode på 30 år. Sagerne har siden udløst Twitter-kampagnen #Metoo, hvor kvinder verden over byder ind med deres historier om voldtægt, befamlinger, misbrug og andre overgreb.

Frygtede repressalier

Anklagerne mod Mark Halperin daterer sig tilbage til begyndelsen af 00’erne, hvor han var politisk redaktør på mediet ABC.

Tre af kvinderne, der har udtalt sig anonymt til CNN, beskriver, at Mark Halperin, uden samtykke, skal have trykket sine ædlere dele mod deres kroppe.

En af kvinderne fortæller, at hun var blevet inviteret til et møde på Halperins kontor, da overgrebet skete.

- Jeg gik op for at få en sodavand, og så kyssede han mig hårdt, pressede sine kønsdele mod min krop og tog mig på brysterne. Jeg stivnede. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre, siger kvinden.

En anden af kvinderne, der arbejdede på ABC News på daværende tidspunkt, fortæller, at hun i 2004, som 25-årig, havde en lignende oplevelse med Mark Halperin.

- Det første møde, jeg nogensinde havde med ham, var på hans kontor. Jeg sad i en stol ved hans skrivebord. Han kom op bag mig og pressede sin krop mod mig, så hans penis rørte min skulder. Jeg blev selvfølgelig totalt chokeret. Jeg kan ikke engang huske, hvordan jeg kom ud derfra, siger kvinden.

Samtlige fem kvinder udtaler, at de ikke dengang angav den magtfulde journalist, fordi de frygtede repressalier.

Bedyrer sin uskyld

Mark Halperin har været vidt omkring i det amerikanske medielandskab. I 2007 skiftede han fra ABC News til Time Magazine, og i 2014 blev han hyret af Bloomberg til en angivelig årsløn på én million dollar. Siden skiftede Halperin til MSNBC, hvor han i dag er politisk kommentator.

I den periode forsøgte jeg at indlede forhold til kvinder, som jeg arbejdede med, herunder nogle, der arbejdede under mig

Mark Halperin

Udover det har han været medforfatter på bestselleren ’Game Change’, der handler om præsidentvalgkampen i 2008, hvor Barack Obama som bekendt endte med at vinde.

Onsdag aften har Halperin udsendt en erklæring, hvori han bedyrer sin uskyld.

- I den periode forsøgte jeg at indlede forhold til kvinder, som jeg arbejdede med, herunder nogle, der arbejdede under mig. Jeg forstår nu ud fra disse oplysninger, at min opførsel var upassende og forårsagede andre smerte. Det er jeg dybt ked af, og det undskylder jeg for, lyder det fra Mark Halperin, der dog samtidig benægter, at han har befamlet en af kvinderne og presset sine kønsorganer mod tre af kvinderne.

Ledelsen i MSNBC udtalte torsdag, at den finder Halperins adfærd som beskrevet af CNN ”meget bekymrende”, og oplyser, at journalisten er blevet trukket af skærmen, indtil anklagerne mod ham er undersøgt til bunds.