Udland

Storbritannien: Nordkorea stod bag globalt cyberangreb

Britisk rapport hævder WannaCry-angreb, der inficerede over 300.000 computere i 150 lande, var ikke avanceret.

Storbritannien giver fredag Nordkorea skylden for den verdensomspændende computervirus WannaCry.

Virussen raserede i maj. Den låste computere og krævede penge for at låse dem op igen.

Beskyldningerne mod Nordkorea kommer samtidig med oplysninger om, at en tredjedel af Englands hospitaler blev berørt af angrebet, som kunne være afvist med basale it-sikkerhedsprogrammer.

- Vi er ret så overbeviste om, at angrebet kom fra en fremmed stat, siger Ben Wallace, viceminister for sikkerhed, til BBC Radio.

- Nordkorea er den stat, som vi mener var involveret i dette verdensomspændende angreb, pointerer Wallace, som understreger, at regeringen er "så sikker, som det er muligt at være".

300.000 computere inficeret

WannaCry-angrebet inficerede over 300.000 computere i 150 lande - blandt andet hos det britiske sundhedsvæsen og spanske telecom-selskaber samt det amerikanske logistikselskab FedEx.

Angrebet i den britiske sundhedssektor har blandt andet ført til annulleringer af op mod 20.000 lægekonsultationer.

Computere i 81 hospitalgrupper over hele England blev ramt af angrebet, hvilket var en tredjedel af de i alt 236. Over 600 praktiserende læger blev også berørt.

- Det var et relativt simpelt angreb, og det kunne være forhindret blot ved at anvende den helt basale it-sikkerhed, siger lederen af den britiske overvågningsmyndighed NAO, Amyas Morse.

- Der er mere sofistikerede trusler i cyberspace end WannaCry, så de instanser, som blev ramt, må tage sig sammen og sikre bedre beskyttelse, siger Morse videre.

Hidtil største angreb

Den nye rapport viser, at det ikke har skortet på advarsler før angrebet om for ringe sikkerhed.

Den 23-årige hacker Marcus Hutchins i USA blev bredt anerkendt som manden, der fandt stopknappen, som lukkede delvist ned for virussen WannaCry.

Han har siden foråret blandt andet besøgt Danmark og fortalt om, hvordan han stoppede virussen. Han er senere blevet anklaget for selv at have tjent penge på computervirus.

Det europæiske politisamarbejde Europol vurderede tilbage i maj, at der var tale om det hidtil største ransomwareangreb.

Ifølge en rapport fra den anerkendte forsikringsgigant Lloyd gav virussen omkostninger for otte milliarder dollar på verdensplan.