Udland

Ruslands Paris Hilton er ikke bare hurtig på twitterknappen, nu gør hun også krav på atomkoderne

35-årige Ksenia Sobtjak har 5,2 millioner følgere på Instagram og tweeter ivrigt om politik og Putin. Nu vil hun være Ruslands næste præsident.

Rygtet havde svirret længe, og nu er nyheden så ude.

Den tidligere tv-vært og journalist Ksenia Sobtjak vil stille op til præsidentvalget i Rusland, som skal finde sted til marts næste år.

Sobtjak ikke politiker, hun har ikke præsenteret noget valgprogram og har endnu ikke noget valgkampteam, men det forhindrer hende ikke i at præsentere sig selv som et alternativ til dem, der ønsker forandringer og ikke kan få sig selv til at stemme på de etablerede partiers kandidater, underforstået Vladimir Putin.

- Da jeg var 18 år og studerede på universitetet, blev Vladimir Putin præsident i Rusland. Børn, der blev født dengang, kan selv gå hen og stemme i år. Tænk lige over det, lyder det i et videoopslag fra den 35-årige kvinde, der som andre nyrige russere mest har levet et liv i overhalingsbanen med cocktail-parties, modeshows, yogaophold, lystbåde og dyre restauranter i stribevis.

Ruslands svar på Paris Hilton er hun blevet kaldt.

Kyniske stemmer, og dem er der masser af i Rusland, hæfter sig ved, at netop den omstændighed at en ung, kendt, fotogen kandidat stiller op, kun vil være med til at sikre, at lige præcis Vladimir Putin bliver valgt

Uffe Dreesen, Korrespondent, TV 2

Nu er det så slut med glimmer og guld, hvis man skal tro Ksenia Sobtjak. Nu gælder det kampen om magten i det mægtige, atombevæbnede Rusland. Putin skal skubbes af banen.

Andre, mere kyniske stemmer, og dem er der masser af i Rusland, hæfter sig ved, at netop den omstændighed at en ung, kendt, fotogen kandidat stiller op, kun vil være med til at sikre, at lige præcis Vladimir Putin bliver valgt.

Putins ufarlige marionet

For mange Ruslands-kendere minder forløbet meget om det forrige præsidentvalg i 2012. Dengang stillede den forholdsvis ukendte oligark Mikhail Prokhorov op, og selv om han benægtede det, så lignede hans kandidatur en typisk Kreml-iscenesættelse, et forsøg på at splitte oppositionen.

Den her gang har den mest ihærdige oppositions-kandidat Aleksej Navalnij ikke fået lov at stille op, officielt på grund af en række svindelsager, som han selv siger, er politisk motiverede.

Da de nu ikke ville lade mig deltage, så havde de brug for en tegneserieagtig oppositionskandidat

Aleksej Navalnij, Oppositionspolitiker, Rusland

Mens systemet altså holder Navalnij ude, så synes vejen banet for Ksenia Sobtjaks kandidatur, ja, præsident Putins talsmand Dmitrij Peskov har allerede givet hende sin velsignelse: ”Hun er russisk statsborger, sådan som forfatningen kræver”, lød det forleden.

Kommentaren fra Aleksej Navilnij, da de første rygter om Sobtjaks kandidatur begyndte at cirkulere, lød:

 – Da de nu ikke ville lade mig deltage, så havde de brug for en tegneserieagtig oppositionskandidat.

Set med de rette kyniske briller er Ksenia Sobtjak da også den ideelle kandidat for systemet. Hun vil kunne give valget, hvor resultatet ellers er givet på forhånd, et skær af legitimitet, ja, endda af kapløb, og nok er hun kendt men samtidig så uforudsigelig og ufolkelig, at hun ikke kan regne med større opbakning.

Hun er med andre ord ufarlig, og det uanset hvor meget hun undervejs vil kritisere Putin.

Datter af Putins mentor

Med til historien om Ksenia Sobtjak hører, at hun er datter af Putins politiske mentor Anatolij Sobtjak, den første demokratisk valgte borgmester i Skt. Petersborg, der i 1990'erne hyrede den dengang ukendte Vladimir Putin til sin stab og dermed satte skub i den tidligere KGB-officers politiske karriere. Der er endda dem, der mener at vide, at Putin er gudfar til Ksenia Sobtjak, og at det skulle være forklaringen på, at hun får lov at stille så mange pågående spørgsmål på pressekonferencerne.

Efter at have afsluttet sin eksamen på det ansete MGIMO-universitet i Moskva, valgte hun at forsøge sig i medieverdenen og blev landskendt, da hun blev vært for den russiske pendant til Big Brother, ”Dom 2”. Men ikke nok med det, hun åbnede også restauranter, lancerede parfumer, og skrev bøger ('Hvordan man gifter sig med en millionær'), og lod sig fotografere sparsomt påklædt til herremagasiner.

Hun udviklede med andre ord sit brand og er ifølge magasinet Forbes’ seneste opgørelse god for over 12 millioner kroner. Selv beskriver hun sit liv sådan her:

- Jeg var smuk og dum, og jeg elskede mit liv. Jeg var som en sulten pige, der fik lov at besøge en slikbutik, og jeg spiste alle chokoladerne!

Som så mange andre unge russere følte hun sig taget ved næsen ved præsidentvalget i 2012, da Putin vendte tilbage til Kreml efter fire år på ministerpræsidentposten. Den manøvre, som havde til formål at opfylde forfatningens krav om, at en præsident kun må sidde i to omgange, fik dengang hundredtusinder af især yngre russere til at gå på gaden for at protestere, deriblandt også Ksenia Sobtjak.

Selv om hun havde været en del af systemet, genopfandt hun sig selv som Putin-kritiker, senest også som vært på tv-stationen TV Dozhd.

Balladen om Krim

Marionet eller ej, så har den nybagte præsidentkandidat allerede udfordret systemet med en efter russiske forhold opsigtsvækkende udmelding om den russiske annektering af Krim-halvøen på sin første pressekonference:

- Ifølge international lov så hører Krim til Ukraine. Vi holdt ikke ord, vi brød Budapest-aftalen fra 1994, hvor vi afgav et løfte, vi ikke holdt, forklarede hun med henvisning til den internationale aftale, der bekræftede Krims tilhørsforhold til Ukraine.

Det var en udtalelse, som straks affødte en vred irettesættelse fra Kreml-talsmand Dmitrij Peskov:

- Vi vil overhovedet ikke diskutere Krims status med nogen som helst.

I Rusland kan man idømmes fængselsstraf for den slags ”ekstremistiske” udtalelser, og den altid højtråbende Vladimir Sjirinovskij fra det skingre nationalistiske parti LDPR krævede da også straks Sobtjak fængslet ”i mindst fem år”.

Også i oppositionskredse blev Sobtjaks Krim-kritik mødt med en vis skepsis. Årsagen var et tweet fra marts 2014 fra Ksenia Sobtjaks hånd:

- Alle mine venner er imod Krim. Jeg er den eneste som er stolt over at mene, at det var en genial politisk manøvre.

Sådan skrev hun altså dengang om Putins annektering af Krim, som lige siden er blevet mødt med international fordømmelse og sanktioner.

Men det var selvfølgelig længe før, hun besluttede sig for at stille op som et alternativ for de utilfredse, for dem, der mener, at 18 år med Putin må være nok.

-Det kan godt være, at I griner af mig, lød det fra Sobtjak på en pressekonference tidligere i den her uge.

- Men tag ikke fejl, jeg har forstand på forretning.

Og hun tilføjede:

- Jeg ved også, hvordan man råber højt.

Vladimir Putin selv har i øvrigt endnu ikke fortalt, om han stiller op. Også det er sandsynligvis en del af Kremls iscenesættelse af et forudsigeligt valg, hvor resultatet er givet på forhånd.