Udland

For første gang: Mystisk objekt kan være fra et andet solsystem

Ifølge NASA kan det være det første interstellare objekt, altså et objekt, der krydser mellem stjernerne.

Ifølge CNN prøver astronomer verden over lige nu at spore et lille objekt, der hastigt krydser gennem vores solsystem.

Hos det amerikanske rumfartsagentur NASA er man ikke sikker på, hvad for et objekt der er tale om. NASA ved ikke engang, hvor det kommer fra, men det opfører sig ikke som sten- og klippemateriale fra vores eget solsystem, og det kan betyde, at det kommer fra et andet solsystem.

- Det ville i givet fald være første gang, et interstellart objekt er observeret og bekræftet af astronomer, lyder det ifølge CNN fra NASA.

- Vi har ventet på denne dag i årtier. Der har længe været teorier om, at den slags objekter eksisterer. Asteroider eller kometer, der bevæger sig rundt mellem stjernerne og en gang imellem passerer igennem vores solsystem. Men dette er den første opdagelse af den slags. Alt indikerer, at der er tale om et interstellart objekt, men flere data vil hjælpe os med at bekræfte det, siger Paul Chodas, leder af NASA's center for studier af nærgående objekter.

Teleskoper mod rummet

NASA siger, at astronomerne nu retter deres teleskoper mod rummet for at skaffe disse data. Lige nu bliver objektet kaldt 'A/2017 U1'. Eksperterne mener, det er mindre end 400 meter i diameter og bevæger sig med en hastighed på 25,5 kilometer i sekundet.

Objektet blev observeret den 19. oktober fra et teleskop på University og Hawaii i Haleakala. Rob Weryk, forsker på universitetet, var den første, der så det, og han var straks klar over, der var noget specielt over det.

- Dets bevægelser kunne ikke forklares ved at bruge et normalt kredsløb for en asteroide eller komet i vores solsystem. Dette objekt kommer fra uden for vores solsystem, siger Rob Weryk.

Men uanset hvad det er, er det ikke en trussel mod Jorden.

Ifølge NASA passerede objektet den 14. oktober vores verden i en afstand af over 24 millioner kilometer - hvilket svarer til cirka 60 gange afstanden fra jorden til månen. NASA mener, objektet nu er på vej mod stjernebilledet Pegasus og på vej ud af vores solsystem.

- Det her er det mest ekstreme kredsløb, jeg har set. Det rejser enormt hurtigt og med den bane, det har, kan vi med stor sikkerhed sige, at objektet er på vej ud af vores solsystem, og at det ikke kommer tilbage, siger David Farnocchia fra NASA's center for studier af nærgående objekter.