Udland

Ekspert om Catalonien og Spanien: - Det kan være en lavine, der er startet i dag

Catalonien har fredag erklæret selvstændighed. Samtidig gør den spanske regering klar til at overtage styringen med regionen.

Senatet i Spanien aktiverede fredag artikel 155 i landets forfatning.

Og det betyder, at centralregeringen i Madrid kan overtage kontrollen med det catalanske selvstyre i Barcelona.

Det forventes, at regeringen nu vil fyre den catalanske selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, afsætte lokalregeringen i Barcelona og tage kontrollen med politiet samt regionens finanser.

- Så det bliver en form for fuldstændig overtagelse af selvstyret, der kommer til at ske i den nærmeste fremtid, siger TV 2’s journalist i Spanien Jeppe Krogager.

Den spanske regering er fredag i gang med et hastemøde for at drøfte, hvordan aktiveringen af artikel 155 skal udmønte sig.

Catalonien vil løsrive sig

Det bliver dog meget vanskeligt for den spanske regering at gennemføre processen, vurderer Morten Heiberg, der er professor i spansk historie ved Københavns Universitet.

- Man kan ikke fra Madrids side gennemføre tiltagene uden en hvis form for samarbejde fra de catalanske myndigheders side, siger han til TV 2.

Løsrivelsespartierne har allerede sagt, at administrationen skal udvise civil ulydighed, og mange vigtige stillinger i det offentlige apparat er de senere år blevet besat af folk, der er loyale over for separatister.

Det spanske senat i Madrid har ved en afstemning vedtaget at aktivere artikel 155 i landets forfatning. Video: Emil Færch

Spanien er en samlet stat, der ledes af en centralregering, som er valgt af alle spaniere. Men landet har også 17 regioner med delvist selvstyre.

Catalonien med 7,5 millioner indbyggere er landets rigeste region.

Artikel 155 giver regeringen mulighed for at tage "alle nødvendige foranstaltninger", hvis en af landets regioner ikke følger forfatningen eller eksempelvis "handler på en måde, der er meget skadelig for Spaniens generelle interesser".

Umiddelbart inden senatet fredag aktiverede artikel 155, nåede den catalanske selvstyreregering at erklære uafhængighed af Spanien.

Kan være en lavine

Ved en afstemning i det catalanske parlament vedtog man med 70 stemmer mod 10, at Catalonien skal være en selvstændighed republik. Modstandere af løsrivelsen udvandrede af parlamentet inden afstemningen, som ifølge dem var ulovlig. Der er 130 medlemmer af parlamentet.

Beslutningen om at erklære uafhængighed vil blandt modstandere af en løsrivelse blive anset som en symbolsk handling og en protestaktion fem minutter i lukketid, forklarer Morten Heiberg.

- Det er på mange måder et uldent stykke papir, som ingen juridisk værdi har. Det er sådan, man må se på det objektivt, siger han til TV 2.

Han tilføjer, at forfatningsdomstolen på mandag med al sandsynlighed vil erklære afstemningen for ulovlig.

Alligevel vil situationen ifølge Morten Heiberg skabe dybe konflikter i det catalanske samfund og det spanske samfund som helhed.

- Hvad sker der nu med Baskerlandet for eksempel, hvor der lige er skabt fred og ro og orden? Og hvordan ser man på det her andre steder i Europa, hvor regeringer kæmper med problematiske mindretal? Det kan være en lavine, der er startet i dag, siger han.

Folkeafstemning udløste strid

Striden eskalerede den 1. oktober, da over 90 procent af de catalanske vælgere stemte for at løsrive sig fra resten af Spanien.

Valgdeltagelsen var dog blot på 43 procent, og flere steder forhindrede de spanske myndigheder de catalanske indbyggere i at stemme.

Omkring 900 personer kom ifølge catalanske myndigheder til skade i kampe med politiet. Men tallet er stadig omstridt.

Den spanske Højesteret havde forinden erklæret afstemningen for forfatningsstridig. Og også den spanske konge udtalte sig negativt om afstemningen.