Udland

Amerikansk forsvarsminister: Vi ønsker ikke krig med Nordkorea

Jim Mattis, amerikansk forsvarsminister, holdt fredag tale i en demilitariseret zone få meter fra Nordkorea.

Han stod med ryggen til Nordkorea nogle få meter fra det lukkede land. James Mattis, amerikansk forsvarsminister.

Bevogtet af soldater og med Sydkoreas forsvarsminister Song Young-Moo på sin venstre side afleverede den amerikanske forsvarsminister James Mattis fredag sit budskab i en tale, der ifølge CNN blev holdt i den demilitariserede zone mellem Sydkorea og Nordkorea.

- De nordkoreanske provokationer fortsætter med at true regional fred og verdensfred. På trods af enstemmig fordømmelse fra FN's sikkerhedsråd bliver de ved. Men vi er indstillet på en diplomatisk løsning. Vores mål er ikke krig, men hellere en total, dokumenteret og uafvendelig fjernelse af atomvåben fra den koreanske halvø, sagde James Mattis.

Talen kommer efter, det nordkoreanske regime i sidste uge endnu engang truede med at teste atomvåben på jorden.

Måtte kæmpe for ørenlyd

Jim Mattis måtte kæmpe for at få ørenlyd - for fra den nordkoreanske side af grænsen blev der sunget propaganda-sange under talen, mens der fra den sydkoreanske side blev svaret igen med høj popmusik.

Den amerikanske forsvarsminister besøger regionen, inden præsident Donald Trump i næste uge besøger Asien.

Ifølge britiske Telegraph henviste James Mattis også til den historiske situation i området, blandt andet den demilitariserede zone, der blev oprettet i 1953, fem år efter Nordkoreas selvstændighed. Han beskrev Sydkorea som et blomstrende demokrati, mens Nordkorea har et 'undertrykkende regime'.

James Mattis sagde også, at en diplomatisk løsning skal opnås fra en militær styrkeposition, og med massiv tilstedeværelse af amerikansk militær.

- I sidste ende skal vores diplomater bakkes op af stærke soldater fra alle værn. Så taler de fra en styrkeposition, fra en allieret styrkeposition, Sydkorea og USA skulder ved skulder, sagde James Mattis til journalister efter talen.