BLOG: NĂĄr zaren kysser - balladen om Matilda og Nikolaj og det fromme had

BLOG: Lige indtil det sidste har religiøse fanatikere forsøgt at stoppe filmen om den sidste russiske zars affære med en polsk balletdanser.

I dag er M-dag i Rusland. 'M' for 'Matilda' - filmen, som er blevet kaldt for den mest kontroversielle i Rusland i ĂĄrevis.

Den er instrueret af den russiske instruktør Aleksej Utjitel, der ellers ikke er kendt for at provokere eller udfordre den offentlige mening.

Alligevel er hans nyeste værk blevet udsat for en hadekampagne, endnu inden den har haft premiere.

Filmens to hovedpersoner har meldt afbud til gallaforestillingen og journalister, der har skrevet om sagen, har modtaget dødstrusler. SĂĄ for en sikkerheds skyld er der ingen skilte eller plakater, der fortæller, hvor aftenens premiereforestilling foregĂĄr.

'Matilda' er blevet offer for det fromme had og det på grund af filmens emne. Nemlig beretningen om, hvordan den unge tronarving, storfyrste Nikolaj, i 1890'erne forelsker sig og indleder en affære med den polsk-russiske ballerina Matilda, og det - oh ve, oh skræk - på ganske udenomsægteskabelig manér.

Det er netop det moralske aspekt, der har sendt ortodokse fundamentalister og selvbestaltede moralvogtere på barrikaderne. Den senere Nikolaj II, hans hustru Aleksandra og deres fem børn blev myrdet af bolsjevikkerne i 1918, og er alle blevet helgenkåret af den russisk-ortodokse kirke. De er med andre ord martyrer.

SĂĄ 'Matilda' fornærmer ikke bare den senere Zar Nikolaj II’s ære, hvis man altsĂĄ skal tro kritikerne, filmen fornærmer de troende og undergraver selve den russiske stat. Intet mindre.

Bønner, mord og molotovcocktails

Protesterne mod filmen har stĂĄet pĂĄ i snart et ĂĄrs tid. Omkring 500 aktivister samledes i sommer i en af katedralerne i Moskva i bøn mod den "onde" film. Og i sidste mĂĄned satte aktivister ild til to biler uden for kontoret for den advokat, der repræsenterer instruktør Utjitel og efterlod sedler med pĂĄskriften "I vil komme til at brænde for Matilda".

Der blev kastet molotovcocktails mod Utjitels filmstudier i Skt. Petersborg, og i Jekaterinburg drønede en lastbil ind i indgangen til en biograf. Ingen kom noget til, men det fromme had slog til igen og igen.

Havde myndighederne mistet kontrollen med de religiøse fanatikere, spurgte mange. Først da det viste sig, at trusselsbrevene stammede fra en hidtil stort set ukendt gruppe, der kaldte sig 'Kristen Stat – Helligt Rusland', slog myndighederne til. Lederen, den 33-ĂĄrige Aleksandr Kalinin, og tre andre blev anholdt og varetægtsfængslet.

Den ortodokse aktivist Kalinin viste sig ikke ligefrem at være en af Guds bedste børn. Han er tidligere dømt for røveri og mord, men har altså nu kastet sin energi ind i det fromme hads tjeneste.

Den ortodokse kirkes genfødsel

Måske var det ikke instruktør Aleksej Utjitels hensigt med sin kærlighedshistorie, men hans film rammer lige ned i den kulturkamp, der foregår i det moderne Rusland.

Netop den ortodokse kirke har forsøgt at udfylde det åndelig tomrum, som først årtiers kommunisme og så de efterfølgende års røverkapitalisme har efterladt.

Til det projekt har kirken fået sig en solid støtte i præsident Vladimir Putin, som har gjort traditionelle værdier og patriotisme til en del af sin magtideologi. Der går næppe en helligdag, uden at Putin lader sig fotografere i kirkeligt selskab. Budskabet er, at for at være en god russer, skal man også være en god ortodoks.

Det fik de unge kvinder fra punkgruppen Pussy Riot at føle, da de blev idømt hårde fængselsstraffe efter at have udfordret den ortodokse kirke med deres punk-bøn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva.

I sagen om 'Matilda' har præsident Putin dog været tilbageholdende med at tage stilling for eller imod, men har nøjedes med at rose instruktør Utjitel for at være "talentfuld" og "patriotisk".

Bevidst eller ej, balladen om Matilda ĂĄbner ogsĂĄ et andet sĂĄr i det russiske samfund, nemlig mindet om den Den russiske Revolution. 100-ĂĄrs dagen for Oktoberrevolutionen nærmer sig, og det er begivenhed, som styret i Kreml helst vil glemme alt om.

I de senere år har Rusland ellers dyrket netop fortiden, især sejren over Nazityskland i 2. Verdenskrig, som bliver brugt til at legitimere et mere og mere topstyret regime.

Men når det gælder den kommunistiske Oktoberrevolution, så hersker der "stilhed som i graven", skriver Anton Dolin fra Nyhedssitet Meduza:

- Alle fornemmer faren ved at nærme sig noget som helst, hvad enten det gælder De Røde, De Hvide, Lenin eller Zaren, så kommer du let til at fornærme nogen. 'Matilda' handler om en affære mellem en fremtidig zar og en ballerina, men det er også en affære, der kunne have ændret tsarrigets skæbne.

Kærlighedsdramaet mellem Matilda og Nikolaj udspillede sig årene fra 1890 til 1894, da tronarvingen på grund af sin fars svigtende helbred blev tvunget til at gifte sig med Alix, prinsesse af Hesse-Darmstadt, der som zarinde fik navnet Aleksandra Feodorovna.

Hans forsmåede elskerinde Matilda Kjesinskaja giftede sig senere med zarens fætter storfyrst Andrej Vladimirovitj.