Udland

Legendarisk musiker er død

Fats Domino blev 89. PAUL J. RICHARDS / Scanpix Denmark

Fats Domino, der var et af de helt store navne i blues og den tidlige rock'n'roll er død i en alder af 89 år.

- Ain't that a shame, sang Fats Domino i 1955 på hittet af samme navn.

Og det er der nok mange fans, der siger til sig selv i dag, hvor den legendariske musiker er død i en alder af 89 år.

Det skriver den lokale tv-station WWL-TV fra byen New Orleans, der har talt med Fats Dominos familie.

Brød igennem i 1950'erne

Fats Domino, hvis rigtige navn er Antoine Domino Junior, startede sin musikkarriere som 19-årig i 1947 med at spille sammen med en lokal musiker i sin hjemby New Orleans. Hans navn var Billy Diamond, og det var ham, der gav den unge pianist sit kælenavn 'Fats'.

Fats Dominos solokarriere tog for alvor fart op igennem 1950'erne, først med 'The Fat Man' fra 1953, 'Ain't That a Shame' fra 1955 og ikke mindst 'Blueberry Hill' fra 1956, som alle solgte i millionerne.

Faktisk havde han indspillet 'The Fat Man' allerede i 1949, men den kom først ud nationalt i 1953, hvor den solgte over en million eksemplarer. Den menes at være den første plade til at opnå dette, hvilket var en stor sejr for Fats Domino i hans rivalisering med Elvis Presley.

Fats Domino solgte i 1950'erne flere plader end nogen anden rockmusiker foruden netop Elvis.

I 1963 skiftede han pladeselskab og forlod New Orleans til fordel for Tennessee, men hans nye lyd slog ikke rigtig igennem og hans salgstal dalede drastisk.

25. vigtigste kunstner nogensinde

Siden starten af 1980'erne har Fats Domino sjældent forladt New Orleans, hvor man ofte kunne se ham køre rundt i en pink cadillac. Selv ikke en invitation til at spille i Det Hvide Hus eller hans optagelse i 'Rock'n'Roll Hall of Fame' fik ham ud af hjembyen.

Han har ikke været på turné siden 1995, men har fået en masse priser og det anerkendte 'Rolling Stone Magazine' har rangeret ham som den 25. vigtigste kunstner nogensinde.

Han døde i sit hjem i New Orleans-bydelen Harvey efter længere tids sygdom.