Udland

Chefen, hjernen og Sorteper - her er Kinas mest magtfulde mænd

Politbureauets stående komité, der skal lede Kina de kommende år. Scanpix / TV 2

Xi Jinping har sat sit eget hold af ledere til at diktere Kinas politik de næste fem år. Taget ud af hans inderkreds skal de cementere hans position.

Nærmest efter målebånd står de syv mørkhårede mænd på række.

De skal lede Kina de næste fem år.

Flere af dem har tætte bånd til den midterste i rækken, manden der nu omtales som Kinas mest magtfulde leder siden formand Mao, men ingen af dem er oplagte efterfølgere til at erstatte ham om fem år.

Xi Jinping har muligvis tænkt sig at blive på posten i mere end de typiske 10 år for en kinesisk præsident.

- Han har fået sat et hold af sine mest tætte allierede. Han kan sætte sit eget præg i højere grad nu end i sine første fem år af ledelsen, siger journalist og forfatter med speciale i Kina, Christina Boutrup.

Mere magt og ingen efterfølger

Medlemmerne af Politbureauets Stående Komité blev valgt på det kommunistiske partis kongres, som afholdes hver femte år. Og rækken af de syv mænd i 60-års-alderen byder på fem nye ansigter. For det er kun præsident Xi Jinping og premierminister Li Keqiang, der fortsætter på deres poster.

Men ingen af de nyvalgte i komitéen ligner oplagte efterfølgere:

- Det kan være et signal om, at han har tænkt sig at blive siddende længere end de typiske 10 år for en kinesisk præsident. Det sætter ham i kategori med præsident Putin i Rusland, siger Christina Boutrup.

Flere eksperter siger det samme til britiske The Guardian - onsdagens afsløring af Jinpings inderkreds viser, at han ønsker at blive siddende. Det kan han gøre, fordi det kinesiske system stadig er så lukket, at ingen vidste, hvem der ville være i kabinettet, før de gik på scenen.

- Jeg kan ikke komme over, at verdens næststørste økonomi, der vil have en kæmpe rolle i det globale lederskab, er næsten lige så uigennemsigtig som Nordkorea. Det er vanvittigt og på en måde uacceptabelt for et system, der vil spille så stor en rolle i at forme det 21. århundrede, siger Jude Blanchett, der er ekspert i kinesisk politik, til The Guardian.

Her gennemgår TV2 de magtfulde mænd i Kinas nye topledelse, rangeret efter deres position i partiet: 

Kinas magtfulde mænd

 1. Chefen - Xi Jinping

  Xi Jinping

  64 år, Kinas præsident og generalsekretær for Kommunistpartiet.

  Xi har været partiets leder siden 2012 og fortsætter nu fem år mere. Han har fået sit navn og tanker indskrevet i kommunistpartiets grundlag, og omtales som Kinas mest magtfulde og autoritære leder siden formand Mao.

  I løbet af Xis første fem år har han styrket Kinas position internationalt, blandt andet udfordrer Kina USA's magtposition i Asien. Overvågning og censur i Kina har også nået nye højder med Xi – især censur på internettet.

 2. Sorteper - Li Keqiang

  Premierminister Li Keqiang

  62 år, Kinas premierminister

  Fortsætter ligesom Xi fem år mere. Siges at være den svageste premierminister i årtier. Han har i flere år været den ansvarlige for Kinas økonomi, men hans magt er skrumpet med Xi som præsident. Han har ikke leveret de store fremskridt i forhold til partiets lovede økonomiske reformer. Samtidig er det også under ham, at Kinas aktiemarked led et voldsomt knæk i 2015.

  Flere medier har spekuleret i, om Xi ville erstatte premierministeren på partikongressen. Men ved at beholde Li kan Xi bruge ham som sorteper, hvis en større økonomisk krise rammer, skriver mediet Economist.

 3. Diplomaten - Li Zhanshu

  Li Zhanshu

  67 år, Xi Jinpings Stabschef

  Li Zhanshu har arbejdet tæt sammen med Xi Jinping siden starten af sin politiske karriere, og blev kaldt til Beijing, da Jinping blev præsident.

  Li har en magtfuld rolle i forhold til Kinas udenrigspolitik. For eksempel tog han afsted som Xis repræsentant i forhandlinger med Ruslands præsident Putin for to år siden. Han er som regel altid med på Xi Jinpings møder med verdens ledere.

 4. Den Liberale - Wang Yang

  Vicepremierministerr Wang Yang

  62 år, vicepremierminister

  Wang Yang er ansvarlig for Kinas landbrug og handel med udlandet og var forinden regionsleder for partiet i flere af landets centrale regioner. Hans vigtigste opgave er at styre svære handelsforhandlinger mellem USA og Kina.

  Han anses for at være en mere liberal leder i partiets elite og advokerer for grøn energi. Han er kendt som manden, der fik et kompromis igennem med en partikritisk fiskerby i sin tid som leder af regionen Guangdong. Wang tillod byens indbyggere at udnævne en lokal leder efter en række protester mod kommunistpartiet.

  Wang er en tæt allieret til den nu pensionerede Hu Jintao. Den tidligere præsident og Wang voksede op i samme område i det østlige Kina.

 5. Hjernen - Wang Huning

  Wang Huning

  62 år, direktør for Kommunistpartiets politiske forskningskontor

  Huning betragtes som hjernen bag Xis politiske filosofi. Han har rådgivet præsidentens forgængere Jiang Zemin og Hu Jintao i at forme deres politiske synspunkter.

  Wang er en del af Xi Jinpings inderkreds og ses næsten altid ved præsidentens side ved vigtige begivenheder i partiet og på udlandsbesøg.

  Han har forfattet en kritisk bog om USA's politiske system. Som ung advokerede han for neo-autoritære tanker om en magtfuld, centraliseret stat.

 6. Vagthunden - Zhao Leji

  Zhao Leji

  60 år, Kommunistpartiets personalechef

  Zhao har siden Xis indsættelse hjulpet ham med at forfremme støtter og stramme præsidentens kontrol over det politiske hieraki.

  Han bliver ansvarlig for Xi Jinpings antikorruptionskampagne, der har været en af præsidentens mærkesager, siden han tiltrådte i 2012. Som 60-årig kan Zhao blive i den Stående Komité i hele 10 år, inden han når pensionsalderen. Det kan hjælpe Xi Jinping med at blive på magten som præsident længere end til næste partikongres.

  Zhao er kendt som sky og ukarismatisk. Han har brugt 30 år på at nå op i den politiske top og har været regionsleder i to regioner før han flyttede til Beijing.

  Zhao Leji kommer fra samme provins i det vestlige Kina, som Xi Jinping er opvokset i og er også én af Xis meget tætte allierede.

 7. Talnørden - Han Zheng

  Han Zheng

  63 år, det kommunistiske partis chef i Shanghai

  Kendt som en forretningsvenlig politiker med blik for statistiske udregninger.

  Zheng startede som partiets repræsentant ved en gummiskosfabrik og klatrede op i det politiske hierarki i Kinas finansielle knudepunkt Shanghai. Han blev byens yngste borgmester for 14 år siden og rykkede op som partiets bychef i 2012.

  I sin tid som borgmester opererede Han Zheng under Xi Jinping, der var partiets chef i Shanghai før ham.

  Han fortsatte uberørt sin karriere efter en omfattende korruptionsskandale for 11 år siden i Shanghai, mens hans daværende chef Chen Liangyu kom 18 år i fængsel.

Kilder: Associated Press, Quartz, Christine Boutrup