Udland

Catalansk vicepræsident: - Uafhængighed er nu eneste mulighed

- Der foregår et pokerspil på allerhøjeste niveau i øjeblikket, mener udlandsredaktør på TV 2 Jeppe Krogager.

Den catalanske vicepræsident Oriol Junqueras siger onsdag aften, at uafhængighed nu er den eneste reelle mulighed for regionen.

Den spanske regering giver ifølge vicepræsidenten ikke Catalonien noget andet valg end at erklære sig for en suveræn stat.

- Den spanske regering giver os ingen anden mulighed end at forsvare borgernes rettigheder gennem de bedste muligheder, som vores institutioner har, siger Oriol Junqueras.

Ultimatum til Catalonien

Udtalelsen sker på baggrund af, at den spanske centralmagt har stillet Catalonien et ultimatum.

Den spanske premierminister Mariano Rajoy siger, at regeringen vil udløse artikel 155, hvilket betyder, at Cataloniens selvstyre bliver suspenderet. Desuden ønsker Rajoy at opløse den catalanske regering og udskrive valg.

- Ingen regering i noget demokratisk land kan acceptere, at loven ignoreres, brydes eller ændres, lyder det fra premierministeren.

Spaniens overhus, senatet, skal efter planen stemme om tiltagene på fredag den 27. oktober.

Tirsdag fik den catalanske leder og regionspræsident Carles Puigdemont et tilbud fra centralregeringen i Madrid om at deltage i et møde i parlamentets overhus for i sidste øjeblik at finde en diplomatisk løsning på den politiske konflikt i Spanien.

Carles Puigdemont har onsdag afvist at deltage i dette møde i senatet. Han ønsker ikke længere at spilde sin tid på noget, der ifølge ham allerede er afgjort.

Et pokerspil

Dermed er fronterne trukket endnu skarpere op end på noget andet tidspunkt i konflikten.

Som tiden går, mindskes håbet derfor for at finde en mindelig løsning på den dybe, politiske krise, som Spanien er kastet ud i.

Det mener Jeppe Krogager, der er udlandsredaktør på TV 2. Han følger situationen tæt i Catalonien.

- Der foregår et pokerspil på allerhøjeste niveau i øjeblikket. Hvem af parterne er villig til at satse mest?, siger Jeppe Krogager.

En presset mand

Ifølge Jeppe Krogager er Carles Puigdemont presset fra alle sider. En del ønsker, at man trækker følehornene tilbage og forsøger en blød landing i sidste øjeblik.

En mulighed kunne være, at man udskriver lokalvalg og på denne vis undgår, at den spanske regering opløser den catalanske autonomi med paragraf 155 i hånden.

- Men der er også flere i hans bagland, som ønsker en hård linje - herunder vicepræsident Junqueras. I samme boldgade er det antikapitalistiske CUP, som under ingen omstændigheder ønsker nogen blød mellemvare som løsning. De har siden den illegale folkeafstemning den 1. oktober skubbet på for at få Catalonien erklæret selvstændigt, siger Jeppe Krogager.

Ifølge udlandsredaktøren går Spanien nu ind i 48 særdeles spændende timer.

- Torsdag mødes det spanske senat i Madrid for at debattere brugen af artikel 155, som betyder, at regeringen i Madrid overtager magten i Barcelona. Men samtidig mødes regionsparlamentet i Barcelona for at debattere, hvad de vil gøre. Vil de erklære uafhængighed? Vil de udskrive lokalvalg? Eller vil de ingenting gøre med håbet om at presse den spanske centralregering til det yderste, siger Jeppe Krogager.

Hvis senatet i Madrid fratager regionen autonomien, vil de catalanske toppolitikere fra lørdag kunne føle sig som jaget vildt.

De vil blive anklaget for oprør mod den spanske grundlov, og regionspræsident Puigdemont risikerer op til 30 års fængsel.

Krisen mellem Spanien og det catalanske selvstyre

 1. 2017

  1. Folkeafstemning finder sted

   Folkeafstemningen om løsrivelse finder sted. Afstemningen er på forhånd erklæret forfatningsstridig.

   På selve dagen opstår der uroligheder, og omkring 900 personer kommer ifølge catalanske myndigheder til skade i kampe med politiet. Tallet er omstridt.

   Stemmeprocenten ender på 43. Heraf bakker 90 procent om selvstændighed.

  2. Indkaldelse til generalstrejke

   Fagforeninger indkalder til generalstrejke i Barcelona. Op imod 700.000 personer demonstrerer i den catalanske hovedstad.

   Spaniens kong Felipe anklager i en tv-tale de politiske ledere i Catalonien for at true Spaniens stabilitet.

   Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, siger, at han er klar til at udråbe selvstændighed inden for få dage.

  3. Parlament indkalder til møde

   Cataloniens parlament indkalder til møde 9. oktober for at drøfte de næste skridt i processen mod selvstændighed

  4. Forfatningsdomstol suspenderer møde

   Spaniens forfatningsdomstol suspenderer mødet i det catalanske parlament. Der var spekuleret i, at mødet skulle bruges til at erklære selvstændighed.

   Flere firmaer siger, at de vil flytte ud af Catalonien eller overvejer det.

  5. Mandat til selvstændighed

   Præsident Puigdemont beder i en tale til parlamentet om mandat til at udråbe selvstændighed.

   Præsidenten siger samtidig, at der er brug for dialog om Cataloniens forsøg på at blive en selvstændig stat. 

   Han opfordrer derfor parlamentet til at suspendere en valglov. Den siger, at parlamentet skal erklære Catalonien for selvstændigt senest 48 timer efter, at regeringen har meddelt et flertal for løsrivelse.

  6. Krisemøde i spansk regering

   Efter et krisemøde i den spanske regering siger Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, at regeringen formelt vil spørge Cataloniens regering om, hvorvidt regionen har erklæret sig uafhængig eller ej.

   Spaniens regering giver lokalregeringen i Catalonien frist indtil mandag 16. oktober til at meddele, om regionen har erklæret sig selvstændig eller ej.

  7. Catalonien foreslår dialog

   Præsidenten for Catalonien, Carles Puigdemont, giver i et brev til Spaniens premierminister ikke noget klart svar på, hvorvidt hans region har erklæret sig selvstændig eller ej. 

   Men han foreslår en dialog. 

   Regeringen i Madrid giver Cataloniens leder frist til 19. oktober til at svare på, om regionen har erklæret sig uafhængig.

  8. Catalonien erklærer sin selvstændighed

   Carles Puigdemont gør det ikke klart, hvorvidt regionen er erklæret selvstændig. Den spanske regering havde givet ham deadline til netop i dag.

   Den spanske regering svarer igen ved at oplyse, at den lørdag vil udløse artikel 155 i landets forfatning. Den gør det muligt at sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft.

  9. Spansk regering bliver enig om valgdato

   Spaniens konservative regering når til enighed med den socialistiske opposition om at holde valg i Catalonien i januar. Det er muligt, hvis artikel 155 bliver udløst.

  10. Spansk regering udløser artikel 155

   Premierminister Rajoy siger, at den spanske regering udløser artikel 155. Regeringen har påbegyndt en proces, som skal suspendere Cataloniens selvstyre.

   Rajoy siger desuden, at han ønsker at opløse den catalanske regering og udskrive valg.

Kilder: AFP, Reuters, dpa og BBC