Udland

Spansk minister vil gerne se catalansk leder i Madrid

Det er et positivt skridt, hvis Carles Puigdemont deltager i et møde i Senatet, siger spansk justitsminister.

Den politiske krise i Catalonien kan ikke løses ved at blot at udskrive et regionalvalg. Det siger Spaniens justitsminister, Rafael Catala, i et radiointerview.

Han siger, at det ville værre et positivt skridt, hvis den regionale leder, Carles Puigdemont, kommer til Madrid og deltager i et møde i parlamentets overhus, Senatet.

Udtalelsen fra justitsministeren kommer, efter at Spaniens konservative regering har gjort det klart, at den vil søge Senatets bemyndigelse til at gennemføre et direkte styre i Catalonien. Her truer de regionale ledere med løsrivelse.

Den konservative regering har selv flertallet i Senatet.

Vil miste alle sine beføjelser - og sin løn

Den spanske vicepremierminister, Soraya Saenz de Santamaria, fastslog mandag, at Cataloniens leder vil miste alle sine beføjelser og sin løn i samme øjeblik, Spaniens senat godkender artikel 155.

Det vil opløse den catalanske regering. Artikel 155 giver nemlig regeringen mulighed for at tage "alle nødvendige foranstaltninger", hvis en af landets 17 regioner med delvist selvstyre ikke følger forfatningen.

Senatet ventes fredag at udløse artikel 155. Det er første gang, det sker for selvstyret, som har eksisteret i knap 40 år.

/ritzau/Reuters