Fodbold

Laziofans ryster Italien - bruger Anne Frank i racistisk aktion

Hooligans har brugt klistermærker med et foto af den jødiske pige, Anne Frank, der døde i nazisternes fangenskab under 2. verdenskrig.

Afskyeligt, modbydeligt, alarmerende, ynkeligt, frastødende, fordømmeligt, uacceptabelt og gruopvækkende.

Det er nogle af de mange kommentarer, der fylder alle de italienske medier i disse timer.

Det er for at fornærme dem bedst muligt, at de bruger et billede af en kendt jødisk pige

Eva Ravnbøl, Italienskorrespondent, TV 2

Både politikere, redaktører, sportsfolk og andre har udtrykt bestyrtelse og væmmelse over en antisemitisk handling, der omtales som absurd og grotesk.

I søndags satte en gruppe ekstremistiske fans af fodboldklubben SS Lazio nogle klistermærker op på Det Olympiske Stadion i Rom.

Klistermærkerne var henvendt til arvefjenderne fra AS Roma, som spiller hjemmekampe på samme stadion, og deres fans.

De fleste af billederne viste Anne Frank med en Roma-trøje på og ved siden af stod der “romanista-jøde”.

SS Lazio har gennem historien været forbundet med højreorienterede fangrupperinger.

Dopo le polemiche per gli adesivi di Anna Frank lasciati in Curva Sud da parte degli ultrà, una delegazione del club si...

Posted by la Repubblica on Tuesday, October 24, 2017

Se flere af billederne her.

Sagen har rystet den italienske fodboldverden og det italienske samfund og i både Europa og USA. Den italienske præsident, Sergio Mattarella har udtalt, at det er alarmerende og umenneskeligt.

Den italienske premierminister vil have straffet de ansvarlige racistiske fans.

Den tidligere regeringsleder Matteo Renzi går længere og opfordrer alle fodboldhold til at spille de næste kampe iført en Davidsstjerne på trøjen.

Sagen nåede endda til de talerstolen i Europa-Parlamentet, hvor formanden, Antonio Tajani, der selv er italiener, nævnte den i forbindelse med en tale om europæiske værdier.

- Jeg må på det skarpeste fordømme det, der skete i Rom. En gruppe fodboldbøller bruger Anne Franks billede til at fornærme tilhængere af en anden fodboldklub. At bruge Anne Franks billede som en fornærmelse i en fodboldkamp er en meget alvorlig handling, siger Tajani.

Det er en ekstrem handling, som har skabt chokbølger i sportens verden og op på højeste politiske plan

Eva Ravnbøl, Italienskorrespondent, TV 2

Fans skal til sendes til Auschwitz

I dag klokken 12 mødte klubpræsidenten fra Lazio, Claudio Lotito, op ved Roms centrale synagoge sammen med nogle fodboldspillere fra holdet.

De lagde en krans til minde om de romerske jøder, der blev deporteret under krigen. De ville vise, hvor stærkt de tager afstand fra de fans, de såkaldte ultras, som havde spredt klistermærkerne på stadion.

Han sagde, at han ville organisere opdragelsesrejser til Auschwitz for 200 unge fans årligt, så de kunne blive bekendt med vores skrækkelige historie og det, Holocaust betyder.

Lazios klubpræsident, Claudio Lotito, lægger en krans ved en synagoge i Rom i dag.

Alle hold laver markering

Det er blevet besluttet i dag, at alle hold i Italiens bedste fodboldrække, Serie A, på søndag begynder kampen med et minuts stilhed for ofrene for de nazistiske jødeudryddelser. Og der vil desuden blive læst passager op af Anne Franks dagbog.

Dagbogen vil desuden blive foræret til de unge bolddrenge, der følger spillerne ind på stadion, ligesom de også vil få et eksemplar af forfatteren Primo Levis bog “Hvis dette er et menneske”.

Begge bøger handler om de rædsler, jøderne blev udsat for under 2. Verdenskrig. Anne Frank døde i nazisternes fangenskab, da hun var kun 16 år gammel. Primo Levi overlevede, men han var stærkt påvirket resten af sit liv.

Anne Frank sierde vanochtend de voorpagina van de grootste kranten in Italië #siamotuttiannafrank

Posted by De Telegraaf on Tuesday, October 24, 2017