Udland

Krybskytter skyder færre elefanter i Afrika

To elefanter i Pilanesberg National Park i Sydafrika. Ligesom undslupne fanger har østafrikanske elefanter lært at flytte sig om natten og skjule sig i løbet af dagen for at undgå krybskytter, der er ude efter deres stødtænder. GIANLUIGI GUERCIA / Scanpix Denmark

Selv om antallet af krybskytterier er faldende, falder bestanden af elefanter i Afrika stadig.

Antallet af elefanter, der er blevet dræbt af krybskytter, faldt i 2016 for femte år i træk.

Samtidig var antallet af beslaglæggelser af elfenben rekordhøje, siger overvågningsgruppen Cites i en ny rapport.

Overvågningsgruppen, som blandt andet følger international handel med truede dyrearter, fastslår også, at antallet af elefanter i Afrikas bestand fortsætter med at falde trods de færre krybskytterier.

Skyldes menneskets udbredelse

Det skyldes "illegale drab, nedlægning af savanne- og skovområder og menneskets stadige udbredelse".

- Den globale internationale elfenbenshandel er forblevet relativt stabil i seks år, skriver Cites.

Men i 2016 blev der beslaglagt over 40 ton illegal elfenben. Det er den største mængde siden 1989.

- Beslaglæggelserne af illegal elfenben er tre gange større end registreret i 2007. Dette kan skyldes øget vagtsomhed blandt grænsevagter og øget håndhævelse af lovene, siger generalsekretæren i Cites, John Scanlon.

Sort marked kan spille en rolle

Men Scanloc nævner også den mulighed, at der måske sker et øget salg på det sorte marked som følge af en vis panik i kølvandet på skærpet overvågning.

Flere undersøgelser i de seneste år viser, at der er sket et fald på 50 procent i priserne på elfenben i de senere år.

Naturværnsgruppen IUCN har tidligere dokumenteret, at antallet af elefanter i Afrika faldt med 111.000 i årene 2005-2015. Men ifølge Cites er bestanden i Sydafrika og i meget af Østafrika enten stabil eller tiltagende.

På kontinentet som helhed har Botswana det største antal elefanter, mens bestandene i Kenya, Namibia, Rwanda, Sydafrika og Uganda er stabile eller tiltagende.

Det illegale krybskytteri fortsætter i stort omfang i det centrale Afrika. Det er særligt i urohærgede lande som DRCongo og Den Centrale Afrikanske Republik.

/ritzau/AFP